"Όχι" στα προγράμματα κοινωνικής εργασίας από το ΕΚΑ!

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, ότι "ξεκίνησε η εφαρμογή των λεγόμενων προγραμμάτων «κοινωνικής εργασίας», νέο εφεύρημα της Κυβέρνησης μετά την κατάργηση των stage, με κοινό όμως παρανομαστή τη διεύρυνση της ελαστικής εργασίας, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων (ΣΣΕ) και το εμπόριο ελπίδας στους νέους και τους άνεργους.
Η Κυβέρνηση αφού παρέδωσε την κοινωνία στους δανειστές και κλείδωσε την οικονομία σε παρατεταμένη ύφεση, με την ανεργία να κινείται σε ύψος ρεκόρ, επιχειρεί στη συνέχεια με τα προγράμματα κοινωνικής εργασίας να μας εισαγάγει σε ένα νέο υπέρ-ευέλικτο εργασιακό πρότυπο υποκρινόμενη από την άλλη και υποτιμώντας τη νοημοσύνη των νέων και των ανέργων ότι κινείται τάχα στη λογική της αντιμετώπισης της ανεργίας.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχει διάρκεια απασχόλησης πέντε μήνες και οι απασχολούμενοι σ’ αυτά τα προγράμματα θα αμείβονται με το 80% περίπου της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και με καθεστώς ουσιαστικά δανεισμού μιας και θα προσλαμβάνονται από διάφορες Μ.Κ.Ο και θα δανείζονται στο φορέα απασχόλησής τους.
Αυτή την περίοδο επίσης, θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει ανάγκες, αλλά και για να διευκολύνει τη γενίκευση των απολύσεων στο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ, μιας και αποτελεί βασικό αίτημα της Τρόικας , για το οποίο θα ασκηθεί μεγάλη πίεση το επόμενο διάστημα.
Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι η υλοποίηση του προγράμματος ανατίθεται σε διάφορους ιδιωτικούς φορείς και Μ.Κ.Ο για να μην αποκτούν εργασιακά δικαιώματα, εδραιώνει ένα εργατικό πρότυπο, που ο εργαζόμενος θα υποαπασχολείται, θα υποαμείβεται και θα εργάζεται προσωρινά και θα είναι έρμαιο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και των πελατειακών μορφών εξουσίας.
Δηλώνουμε την διαφωνία μας, για τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ στην διαχείριση τέτοιων προγραμμάτων.
Η ΓΣΕΕ , αντί να διαχειρίζεται αυτά τα προγράμματα, θα πρέπει να αντιπαλέψει την υλοποίηση τους και να αγωνιστεί για την αποδέσμευση της χώρας μας από τα μνημόνια και τις αντεργατικές κυβερνητικές πολιτικές και τις κάθε είδους ρουσφετολογικές προσλήψεις.
Για την προώθηση μιας άλλης πολιτικής , για την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για μαζικές προσλήψεις σε κοινωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες πρόνοιας για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας.
Ταυτόχρονα ο καταλύτης που θα κινήσει τον ιδιωτικό τομέα είναι η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και των συνταξιούχων ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση και να αναθερμανθεί η οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για πλήρη – σταθερή – ασφαλισμένη και αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία για όλους και όλες.»

Απο ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΡΚΑΔΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου