ΕΚΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΩΝ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΒΑΡΒΕΡΗ

Ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας, διοργανώνει στην Λαϊκή Βιβλιοθήκη Λεωνιδίου, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 11:00 π.μ. έκθεση των δεκαέξι (16) πινάκων ζωγραφικής, του μεγάλου τσάκωνα ζωγράφου
ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΛΕΟΝΤΟΣ ΒΑΡΒΕΡΗ (1867-1954)
τους οποίους πίνακες, ο ανεψιός του ζωγράφου, Λέων Νικολάου Βαρβέρης, είχε την γενναιοδωρία να χαρίσει στο Δήμο μας, στους συμπατριώτες του. Για τη ζωή και το έργο του Νέστορα Βαρβέρη θα μιλήσει ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κος Ιωάννης Μαρνέρης.
Ο μεγάλος και άγνωστος στους περισσότερους, ασκητικός και στοχαστικός, συναισθηματικός και εκφραστικότατος ζωγράφος, γεννήθηκε στο Λενίδι του το 1867 κωφάλαλος. Το μειονέκτημά του δεν τον εμπόδισε από την ηλικία των 13 ετών να επιδοθεί στη ζωγραφική. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητές τους Νικηφόρο Λύτρα και Σπυρίδωνα Προσαλέντη, είχε δε φιλικό δεσμό με τον συμφοιτητή του Ροϊλό. Κατόπιν σπούδασε στη Παρισινή ζωγραφική σχολή των κωφαλάλων. Στο Παρίσι είχε συνδεθεί και με τον Αιμίλιο Ζολά .Το είχαν επαινέσει ο Γεώργιος Α΄ και ο Χαρ. Τρικούπης για το ταλέντο του. Μετά τις σπουδές του εγκαταστάθηκε στον Πειραιά, στη Σύρο και τελευταία στο Λεωνίδιο, στο πανέμορφο διώροφο πέτρινο αρχοντικό των Βαρβέρηδων, νότια του Ι. Ν. Τιμίου Προδρόμου. Ασχολήθηκε κυρίως με προσωπογραφίες, αγιογραφίες και τοπία. Η συμμετρία, οι φωτοσκιάσεις, οι κινήσεις και κυρίως οι αρμονικότατοι φωτισμοί τονίζουν την ισορροπία, την ψυχική του δύναμη, την ευαισθησία του που από μικρός είχε αποκτήσει στο ονειρεμένο περιβάλλον του Λεωνιδίου. Παραμένουν αριστουργήματα της τέχνης του «Η γέννηση του Χριστού», «Η είσοδος του Κολοκοτρώνη στη Νεμέα», βρίσκεται στο Λούβρο, » Η καταστροφή του Δράμαλη». Τα ανωτέρω έργα του Βαρβέρη μπορεί ο φιλότεχνος επισκέπτης του Λεωνιδίου να τα θαυμάσει – σε φωτογραφική απεικόνιση, δώρο του ανεψιού του Λέοντος Βαρβέρη – στο Δημαρχείο Λεωνιδίου. Στις 18/8/2011 ο ανεψιός του ζωγράφου Λέων Νικολάου Βαρβέρης, εκτός των ανωτέρω, δώρισε στο Δήμο Νότιας Κυνουρίας δεκαέξι αυθεντικούς πίνακες του κυρ Νέστορα, όπως τον ήξεραν στο Λεωνίδιο. Έργα του ευρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, τέσσερις πίνακες στην Λαϊκή βιβλιοθήκη του εν Πειραιεί συλλόγου «Το Λεωνίδιον», σε ιδιωτικές συλλογές, αγιογραφίες σε εκκλησίες και μοναστήρια και άνω των 50 προσωπογραφιών σε σπίτια Λεωνιδιωτών.
notiakynouria.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου