Απολογισμός δράσεων Φορέα Διαχείρισης για την πυροπροστασία στην προστατευόμενη περιοχή Πάρνωνα - Μουστού

Με στόχο την αποτελεσματική φύλαξη στην προστατευόμενη περιοχή Όρους Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστού, ενεργοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2011 το νέο προσωπικό του Τμήματος Επόπτευσης & Φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης που αποτελείται από 5 άτομα.
Παράλληλα, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της συνεργασίας ανάμεσα στους αρμόδιους κρατικούς φορείς και τις εθελοντικές ομάδες σε θέματα πυροπροστασίας και προστασίας του περιβάλλοντος, επιδιώχθηκε η συνεργασία με τις λοιπές αρμόδιες υπηρεσίες, ομάδες και συλλόγους.
Πιο συγκεκριμένα ο ΦΔ συμμετείχε σε 2 συναντήσεις με θέμα τη πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Οργάνου Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καταστροφών της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, με εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας (Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΕΛΑΣ, Λιμενική Αρχή), των εμπλεκόμενων ΟΤΑ και της Δασικής Υπηρεσίας. Επίσης, ο ΦΔ συμμετείχε σε συνάντηση στην Καστάνιτσα, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Μορφωτικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου των Απανταχού Καστανιτσιωτών, όπου συζητήθηκαν θέματα προστασίας του Πάρνωνα, εθελοντικής αυτοοργάνωσης και συντονισμού. Σε όλες τις συναντήσεις συμμετείχαν και μέλη εθελοντικών ομάδων, καθώς και ορειβατικών, περιβαλλοντικών και κυνηγετικών συλλόγων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η φύλαξη βάσει των αρμοδιοτήτων του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού έχει κυρίως εποπτικό και προληπτικό χαρακτήρα με στόχο να αποτρέπονται οι παράνομες δραστηριότητες στην προστατευόμενη περιοχή. Τα μέσα που διαθέτει ο ΦΔ για το σκοπό αυτό είναι τρία οχήματα αγροτικού τύπου τα οποία φέρουν πυροσβεστικό βυτίο χωρητικότητας 500 λίτρων νερού.
Η συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τόσο της Αρκαδίας όσο της Λακωνίας, στα πλαίσια της πρόληψης και της έγκαιρης καταστολής πυρκαγιών στην περιοχή αρμοδιότητας του ΦΔ απέφερε ικανοποιητικά αποτελέσματα, καθώς αντιμετωπίστηκαν 12 περιστατικά πυρκαγιών και αποτράπηκαν 15 περιστατικά κατά τα οποία δημιουργήθηκε κίνδυνος πυρκαγιάς λόγω αμέλειας, σε Αρκαδία και Λακωνία. Ο ΦΔ πέτυχε την έγκαιρη αντιμετώπισή τους με άμεση επιτόπια παρέμβαση, με αποτέλεσμα ο αντίκτυπος των περιστατικών αυτών να παραμείνει μέσα σε μικρή εμβέλεια. Θεωρούμε πως ήταν ιδιαίτερα εμφανής η παρουσία του προσωπικού της φύλαξης στο σύνολο της έκτασης της προστατευόμενης περιοχής, με αποτέλεσμα να αποτραπούν ενέργειες δόλου και αμέλειας, κατά την περίοδο του καλοκαιριού.
Αξίζει να σημειωθεί η έναρξη της συνεργασίας του Φορέα Διαχείρισης με την Ομάδα Διάσωσης-Πυροπροστασίας «Αγιελήδι», που εδρεύει στο Δήμο Νότιας Κυνουρίας, με την οποία πραγματοποιήθηκαν κοινές περιπολίες κατά την θερινή περίοδο πυροπροστασίας.
Ευελπιστούμε σε μια πιο ώριμη και ακόμα πιο αποτελεσματική συνεργασία για την επόμενη αντιπυρική περίοδο, καθώς οι ενημερωτικές και προληπτικές δράσεις του ΦΔ αναμένεται να ενταθούν μέχρι την άνοιξη του 2012, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την συμβολή τους στην έγκαιρη αυτοοργάνωση και πρόληψη κατά των πυρκαγιών.

Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου