Προβλήματα για τον τουρισμό και την αλιεία της Νότιας Κυνουρίας από το ειδικό χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες

Γράφει ο Γιάννης Μαρνέρης
Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας

Εδώ και ένα χρόνο περίπου επιδιώκεται η θεσμοθέτηση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις Υδατοκαλλιέργειες.
Πολλοί Δήμοι στη Χώρα, δια των εκπροσώπων τους, τόνιζαν ότι οι θεμελιώδεις προϋποθέσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για την θεσμοθέτηση και την επιτυχή εφαρμογή του αναγκαίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Υδατοκαλλιέργειες ενσωματώνονται στα εξής δύο αιτήματά τους:

1. Να προηγηθεί της θεσμοθέτησης Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Υδατοκαλλιέργειες η θεσμοθέτηση Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Παράκτιο και Νησιωτικό Χώρο συνολικά, ώστε όλες οι χρήσεις – δράσεις που υπάρχουν ή αναπτύσσονται ή πρόκειται να αναπτυχθούν σε αυτόν να λειτουργούν ισόρροπα, ορθολογικά και μη ανταγωνιστικά (τουρισμός, λιμάνια, ναυσιπλοΐα, αλιεία, αρχαιότητες, προστατευόμενα οικοσυστήματα, θαλασσοκαλλιέργειες κ.λ.π).
2. Για την θεσμοθέτησή του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου, για την θεσμοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και για την έκδοση όλων των διοικητικών πράξεων που αφορούν στην υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα, να είναι απαραίτητη και δεσμευτική η σύμφωνη γνώμη της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης των περιοχών που με οποιονδήποτε τρόπο αφορούν.
Αντί για τα παραπάνω στις 14.11.2011, την ώρα που η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) βρισκόταν σε συνάντηση εργασίας με αντικείμενο το «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες», δημοσιεύτηκε, στο ΦΕΚ 2505 Β΄/2011, η σχετική ΚΥΑ.
Με βάση την ΚΥΑ αυτή δίδεται προτεραιότητα της Υδατοκαλλιέργειας στην παράκτια ζώνη της Χώρας έναντι όλων των άλλων χρήσεων. Επιτρέπεται η ανάπτυξη νέων και παλιών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας 40 στρεμμάτων και απεριόριστης παραγωγής ανά 5χλμ σε όλες τις ακτές της Ελλάδας, ενώ σε περίπου 100 επιλεγμένες περιοχές θεσπίζονται τεράστιες βιομηχανικές ζώνες (ΠΟΑΥ), όπου προβλέπεται η συγκέντρωση πρακτικά απεριόριστων μονάδων με πρακτικά απεριόριστη έκταση και παραγωγή ανά 500μ. Η διαχείριση των περιοχών αυτών περνάει σε «φορείς διαχείρισης». Σε απόσταση 1χλμ σε στεριά και θάλασσα από όλες τις μονάδες όλων των ανωτέρω κατηγοριών, οι οποίες θα έχουν υποχρεωτικά και χερσαίες εγκαταστάσεις, απαγορεύεται η τουριστική και οικιστική ανάπτυξη καθώς και η αλιεία.
Επειδή όπως είναι προφανές το Ειδικό Χωροταξικό για τις Υδατοκαλλιέργειες θίγει τα συμφέροντά μας περί τον τουρισμό και την αλιεία ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας είναι υποχρεωμένος να κινηθεί, δια της νομικής οδού, κατά της οικείας ΚΥΑ, μαζί με τους Δήμους Επιδαύρου, Ερμιονίδας, Ιθάκης, Καρυστίας, Κεφαλονιάς, Κορινθίων, Λειψών, Λέρου, Λευκάδας, Λοκρών, Μεγανησίου, Μεγαρέων, Ναυπλιέων, Ξηρομέρου, Οινουσσών, Πύλου – Νέστορος, Σαλαμίνας, Τροιζηνίας, Χάλκης, Χαλκιδέων.

Απο ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΡΚΑΔΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου