Ο Θεατρικός Όμιλος Δ. Ν. Κυνουρίας, θα παρουσιάσει το γνωστό συμφωνικό παραμύθι του Σεργκέι Προκόφιεφ:


Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011
«Ο Πέτρος και ο λύκος»
Αίθουσα: Πνευματικού Κέντρου Τυρού
Ώρα 18.00
Αφηγητής : ο Ανδρέας Κόκκορης
Το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011
«Ο Πέτρος και ο λύκος»
Αίθουσα: Βιβλιοθήκης Λεωνιδίου
Ώρα 18.00
Αφηγητής : ο Αντώνης Αλεξίου
Το συμφωνικό παραμύθι θα ακουστεί από την ηχογράφηση της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας της Αγίας Πετρούπολης, με διευθυντή
Τον Στανισλάφ Γκοκοβένκο, δίσκος ακτίνας DDD της Sony 1993
Επιμέλεια μουσικής και DVD, Φίλιππος Μπεκύρος
«Ο Πέτρος και ο λύκος» σε κείμενο του ίδιου του Προκόφιεφ πρωτοπαρουσιάστηκε στη Μόσχα το 1936, όταν ο διάσημος Ρώσος συνθέτης και πιανίστας έπειτα από μία μεγάλη περιπλάνηση σε χώρες της Δύσης επέστρεψε στη Ρωσία και επανασυνδέθηκε με την παράδοσή του και τον μουσικό ρομαντισμό της.
Έργο του αυτής της περιόδου είναι το συγκεκριμένο παραμύθι, που σκοπό είχε να εξοικειώσει τα παιδιά με τα μουσικά όργανα της συμφωνικής ορχήστρας.
Πρόκειται για μια ιστορία με μουσικές εικόνες, όπου τα χαρακτηριστικά των ηρώων αποδίδονται από ένα όργανο ή από ομάδα οργάνων.
«Ο Πέτρος και ο λύκος» έχει παρουσιαστεί από τις σπουδαιότερες ορχήστρες ανά τον κόσμο, με σπουδαίους αφηγητές-τραγουδοποιούς, όπως ο Ζακ Μπρελ, ο Ντέιβιντ Μπάουι αλλά και σπουδαίους ηθοποιούς όπως ο Πήτερ Ουστίνωφ, ο Ζεράρ Φιλίπ κ.α..
Στην Ελλάδα, αγαπήθηκε ιδιαίτερα με αφηγητή τον αλησμόνητο Δημήτρη Χορν το 1993, τον Πέτρο Φιλιππίδη και τον Διονύση Σαββόπουλο.
«Θα σας πω μια ιστορία» λέει ο αφηγητής. «Μια μουσική ιστορία. Σκοπός, παιδιά, είναι να ακούσετε τον ήχο που βγάζουν ορισμένα μουσικά όργανα. Στην ιστορία, κάθε χαρακτήρας ερμηνεύεται και από διαφορετικό όργανο. Το φλάουτο κάνει το πουλάκι… Το όμποε την πάπια… Το κλαρινέτο κάνει τη γάτα… Το φαγκότο τον αυστηρό παππού του Πέτρου… Τρία κόρνα παίζουν τον γκρίζο λύκο… Τα έγχορδα, όλα μαζί, τον Πέτρο τον σπουδαίο… Τους κυνηγούς κάνουν τα ξύλινα πνευστά… Τύμπανα και γκρανκάσα βροντούν σαν τις τουφεκιές των κυνηγών». Και η ιστορία μας αρχίζει.
Ένα μικρό αγόρι, ο Πέτρος, μια μέρα ανοίγει την πόρτα του κήπου και βγαίνει στο λιβάδι, παρά την απαγόρευση του παππού του. Εκεί είναι ο φίλος του, το πουλί, που τιτιβίζει χαρούμενα. Η πάπια βρίσκοντας ανοιχτή τη πόρτα του κήπου βγαίνει κι εκείνη στο λιβάδι και πηγαίνει στη λιμνούλα. Στη συνέχεια έρχεται η γάτα. Τότε βγαίνει θυμωμένος ο παππούς, παίρνει τον Πέτρο μέσα στον κήπο και κλειδώνει την πόρτα. Ξαφνικά παρουσιάζεται ο κακός λύκος από το δάσος. Το πουλάκι και η γάτα πάνω στα δέντρα διασώζονται, η πάπια όμως καταλήγει στο στομάχι του. Αλλά ο Πέτρος σκαρφαλώνει στον τοίχο, ανεβαίνει σε ένα κλαδί και βοηθούμενος από το πουλάκι πιάνει το λύκο απ’ την ουρά με μια θηλιά. Την ίδια στιγμή βγαίνουν από το δάσος οι κυνηγοί πυροβολώντας -αφού είχαν ακολουθήσει το λύκο-. Ο Πέτρος τους φωνάζει να σταματήσουν και να πάνε το λύκο στον ζωολογικό κήπο. Στο τέλος όλοι μαζί σε πομπή οδηγούν το λύκο στον ζωολογικό κήπο.

Για τον Θεατρικό Όμιλο
Φίλιππος Μπεκύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου