ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ : Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ



Όλοι γνωρίζουμε πως η χώρα μας έχει ανάγκη για μια αναγέννηση σε όλους τους τομείς. Μια ουσιαστική ανανέωση, μια νέα πνοή, που θα βοηθήσει όλους τους ανθρώπους να σταθούν στα πόδια τους με αξιοπρέπεια και αισιοδοξία για τα χρόνια που έρχονται. Τα καθημερινά προβλήματα είναι πολλά, τα ερωτήματα που όλοι μας θέτουμε μένουν αναπάντητα, οι αδυναμίες μας γίνονται όλο και πιο φανερές, όλο και πιο έντονες. Οι αποφάσεις μας όλο και πιο δύσκολες, όλο και πιο σκληρές. Πρέπει να βρεθούν απαντήσεις και λύσεις για όλα. Πρέπει να υπάρξει δράση και άμεσες ενέργειες με άμεσα αποτελέσματα.
Κι εδώ πρέπει αντιληφθούν τον μέγιστο ρόλο τους οι τοπικές κοινωνίες. Ας μπει ένα τέρμα στη μοιρολατρία και το αναμάσημα των προβλημάτων κι ας χτίσουμε τις βάσεις, εμείς οι άνθρωποι της περιφέρειας, για να αντιστρέψουμε την κατάσταση, οικοδομώντας πάνω στο πάθος μας για μια καλύτερη ζωή και στη τεράστια αγάπη που όλοι έχουμε για τον τόπο μας, τον τόπο των γονιών μας, τον τόπο των παιδιών μας.
Χρόνια τώρα βιώνουμε την ερήμωση της υπαίθρου μας χωρίς να αντιδρούμε. Οι νέοι  φεύγουν για τις «μεγάλες πόλεις», αφήνοντας την οικογένειά τους , τη γη τους , τα σπίτια τους.  Αυτό πρέπει να αλλάξει. Αυτός πρέπει να είναι ένας από τους πρώτους στόχους μας. Οι Δημότες μας, πρέπει να μείνουν στο τόπο που γεννήθηκαν, στο τόπο που τους ανέθρεψε, στο τόπο που αγαπούν.
 Η αύξηση του πληθυσμού του Δήμου Νότιας Κυνουρίας είναι στόχος υποχρεωτικός και εφικτός.
Ναι! Ο Δήμος μας έχει τις προϋποθέσεις να κάνει την υπέρβαση, να γίνει παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης, μια ξεχωριστή νησίδα της Ελλάδας που όλοι ονειρευόμαστε. Ένας τόπος ιδανικός για να ζεις και μοναδικός να επισκεφθείς.
Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει αφενός να εργαστούμε για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας, με ένα Δήμο που «επιχειρεί» και ο οποίος, με στοχευμένες κινήσεις, στηρίζει την πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή παραγωγή, ένα Δήμο που παρέχει εργασιακές ευκαιρίες (ιδιαίτερα στους νέους). Αφετέρου, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ένα υψηλό επίπεδο ζωής για όλους, παρέχοντας ασφάλεια στον πολίτη, αναδεικνύοντας το όμορφο περιβάλλον, δίνοντας επιλογές ψυχικής ανάτασης και ψυχαγωγίας και φυσικά θωρακίζοντας τις υποδομές υγείας και παιδείας του τόπου μας.
Σημαντικός παράγοντας μιας τέτοιας απαιτητικής προσπάθειας είναι η συμπόρευση Δήμου και Δημοτών, με την συμμετοχή όλων. Είναι αναγκαία η δραστηριοποίηση όλων των Συλλόγων & φορέων, σε μια ουσιαστική συνεργασία με το Δήμο, από τη βάση του σχεδιασμού έως την υλοποίηση και όχι περιστασιακά. Είναι απαραίτητες οι φρέσκιες ιδέες των νέων μας , το αίσθημα περηφάνιας για το τόπο τους, η αισιοδοξία και η μαχητικότητά τους και κυρίως τα όνειρά τους. Όπως επίσης, σημαντική είναι η γνώση και η εμπειρία των παλαιοτέρων, οι πολύτιμες συμβουλές τους και η αστείρευτη αγάπη τους στις παραδόσεις μας.
 Η «αντεπίθεση» μας σε αυτές τις αντιξοότητες που ζούμε καθημερινά πρέπει να ξεκινήσει. Στην προσπάθεια αυτή καταθέτω και την δική μου γνώση και εμπειρία ως Πολιτικός Μηχανικός και ως στέλεχος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα, σε θέματα όπως: Τεχνική Στήριξη ΟΤΑ, Μελέτη και Επίβλεψη δημοσίων έργων, Προγράμματα Χρηματοδότησης (Ευρωπαϊκά και Εθνικά), κατάρτισης Προϋπολογισμών και τεχνικού προγραμματισμού, Επιχειρησιακού σχεδιασμού ΟΤΑ, κλπ.

Με πλήρη επίγνωση των καταστάσεων και σε πείσμα των καιρών , ας κάνουμε την κρίση ευκαιρία ανασυγκρότησης. Η ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη των κωμοπόλεών μας αλλά και των χωριών μας , δεν είναι όνειρο απραγματοποίητο, είναι στόχος εφικτός. Με πίστη στις δυνάμεις μας και στις ικανότητές μας, ας εργαστούμε όλοι δημιουργώντας συγκριτικά πλεονεκτήματα από :
·         Την ανάδειξη των δυνατοτήτων μας στον τομέα του Τουρισμού.
·         Τα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις,  όχι με αποκλειστικό σκοπό την απορρόφηση κονδυλίων αλλά με τρόπο που να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.
·         Την  αξιοποίηση της μοναδικότητας των προϊόντων μας.
·         Την εφαρμογή πολεοδομικού σχεδιασμού.
·         Τη διατήρηση και προβολή των παραδόσεών μας.
·         Την ενίσχυση και το σχεδιασμό νέων δράσεων σε τομείς όπως ο Πολιτισμός και η Παιδεία.
·         Την αλληλεγγύη και το σεβασμό στον κάθε πολίτη.
·         Τη διαφάνεια και την τιμιότητα.
·        Την ουσιαστική και συνεχή στήριξη των μικρών οικισμών του Δήμου μας.

Σε αυτήν την προσπάθεια καλούμε όλους εσάς, τους πολίτες του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, να ενώσουμε τα όνειρά μας, δημιουργώντας μια ανανεωμένη, διεκδικητική και χωρίς κομματικές αγκυλώσεις, νέα Δημοτική Αρχή. Ήρθε η στιγμή να μοιραστούμε το πάθος μας για μια πιο όμορφη ζωή στο τόπο που έχουμε μέσα στη καρδιά μας.
ΝΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!



Χαράλαμπος Ν. Λυσίκατος
Διπλωμ. Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ.

6 σχόλια:

  1. Πρόβλεψη! Η πρόταση του Τσιγκούνη είναι ξανά η ίδια!
    Ελα παιδί μου Χαράλαμπε μαζί μου, θα σε κάνω Αντιδήμαρχο να δεις τα κόλπα και όταν φύγω.....
    Θα σε βοηθήσω εγώ να γίνεις Δημαρχος.
    (Οτι έλεγε και του Σαλάκου τόσες φορές)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρόβλεψη! O Τσιγκούνης και ο Σαλάκος δεν θα είναι μεσα σ' αυτόν τον συνδιασμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να αποφευθει το ενδεχομενο αυτο εκανα την προβλεψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συνδιασμος απεναντι στον Τσηγκουνη και Σαλακο?
    Ενδιαφερον.
    Το ονειρο του καθε δεξιου Λεωνιδιωτη!
    Να πανε και οι δυο απο εκει που ηρθαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα κατεβει παλι ο Τσιγκουνης? Θα παμε μπροστα η πισω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλα τα λες Μπαμπη αλλα εδω στο Λεωνιδιο μας ενδιαφερει πιο πολυ τη θα πουν οι βουλευτες μας. Ρεππας, Λυκουρετζος, Ζαχαριας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή