Φαίδων Παπαμιχαήλ: Ο Έλληνας φωτογράφος των μεγαλύτερων αστέρων του Χόλιγουντ που προτιμά να ζει στο Λεωνίδιο


Δε συνηθίζει να εμφανίζεται σε γκλάμουρ εκδηλώσεις ή σε απονομές Όσκαρ, όμως ο Φαίδων Παπαμιχαήλ είναι ο έμπιστος όλων των διάσημων του Χόλιγουντ. Επιτυχημένος κινηματογραφιστής, διευθυντής φωτογραφίας, σκηνοθέτης αλλά πάνω από όλα ένας μποέμ Ευρωπαίος ο Φαίδων γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962 από Έλληνα πατέρα και μητέρα του γερμανικής καταγωγής. Η οικογένεια μετανάστευσε στην Αμερική, όταν ο Φαίδων ήταν 6 ετών, καθώς ο πατέρας του, ο πασίγνωστος εικαστικός και σκηνογράφος επίσης, Φαίδωνας Παπαμιχαήλ, κλήθηκε να δουλέψει στην παραγωγή του John Cassavetes.
Ήδη μυημένος στον κόσμο του κινηματογράφου αποφάσισε να σπουδάσει φωτογραφία και τέχνη στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, αποκτώντας το πτυχίο του στις καλές τέχνες το 1982.
Από μικρός λοιπόν, βρέθηκε στον μαγευτικό χώρο του κινηματογράφου και ως φυσικό «κόλλησε» το μικρόβιο. Σπούδασε φωτογραφία και τέχνη στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και απέκτησε το πτυχίο του στις Καλές Τέχνες το 1982.
Την πρώτη του εμπειρία ως κινηματογραφιστής την απέκτησε δουλεύοντας στην ταινία Dance of the Damned, το 1988 ενώ από τότε έχει συμμετάσχει σε δεκάδες παραγωγές, έχοντας συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ όπως τον Γουίλ Σμιθ, τον Τζον Τραβόλτα, τον Τζορτζ Κλούνει, τον Τομ Κρουζ, τον Νίκολας Κέιτζ, Ράσελ Κρόου, Κάμερον Ντίαζ και πολλούς άλλους.
Η σχέση που αναπτύσσει με τους ηθοποιούς είναι ιδιαίτερη, και όπως λέει οι περισσότεροι είναι άτομα που σου κερδίζουν το ενδιαφέρον. Όπως αναφέρει στη συνέντευξή του στο greekreporter: "Είναι πολύ ευαίσθητοι, πολύ ανασφαλείς, και πάντοτε προσπαθούν να ελέγχουν το πεδίο τριγύρω τους. Προσπαθούν να διαβάσουν τα συναισθήματα των άλλων απέναντί τους και προσβάλλονται πολύ εύκολα. Πρέπει να προστατεύουν τους εαυτούς τους συνεχώς. Αυτό που τους κάνει πιο ευάλωτους από εμάς τους υπόλοιπους στην ταινία είναι ότι αν, για παράδειγμα, εμένα με απορρίψουν από μία παραγωγή θα με απορρίψουν επειδή δεν τους αρέσει η τεχνική μου. Αυτή η αποτυχία ας πούμε δεν αντανακλά αρνητικά στη ζωή μου και στο είναι μου. Αν όμως κάποιος ηθοποιός κάνει ένα δοκιμαστικό και τελικά τον απορρίψουν μπορεί να φταίει η εμφάνισή του, ο τρόπος που μιλάει ή η ηλικία του. Πράγματα που σε επηρεάζουν ψυχολογικά. Εγώ νιώθω σαν καλλιτέχνης και σαν μηχανικός. Έχω μία συγκεκριμένη γνώση και δυνατότητα και αυτό προσφέρω".
Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ μπορεί να ζει στην κυριολεξία μέσα στη λάμψη του Χόλιγουντ, ο ίδιος όμως παραμένει ένας απλός άνθρωπος. Όπως αναφέρει ο παράδεισός του είναι η ταράτσα του σπιτιού του στο Λεωνίδιο όπου σκοπεύει κάποια στιγμή να περάσει μόνιμα τη ζωή του.

Greekreporter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου