ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ 19-11-2013


   Την ανάγκη εφαρμογής ενός σύγχρονου χωροταξικού πλαισίου, το οποίο θα ενσωματώσει και θα υποστηρίξει το στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τόσο στο επίπεδο των υποδομών, όσο και στο επίπεδο της περιφερειακής οικονομίας, έθεσε ως προτεραιότητα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των συμπερασμάτων της Α΄ φάσης των Μελετών Αναθεώρησης των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων στο ΥΠΕΚΑ, την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013, παρουσία του Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Ιωάννη Μανιάτη, του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Σταύρου Καλαφάτη και του Γενικού Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Αλεξιάδη.
   «Θέλουμε ένα χωροταξικό πλαίσιο, το οποίο μέσα από τη ζωνοποίηση των χρήσεων σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη έγκριση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα διευκολύνει τις αδειοδοτήσεις νέων επενδύσεων και θα δημιουργήσει στην πράξη συνθήκες fast track» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και επανέλαβε την άποψη ότι «η αρμοδιότητα ανασύνταξης του Περιφερειακού Χωροταξικού θα πρέπει να ανήκει στην αιρετή Περιφέρεια  και μπορούμε το έργο αυτό να το χρηματοδοτήσουμε».
   Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για την ενσωμάτωση των προτάσεων της Περιφέρειας στα συμπεράσματα του Α΄ σταδίου σχετικά με:
  • Την χωροθέτηση τόσο του Ανατολικού Άξονα της Πελοποννήσου Μονεμβάσια, Κυπαρίσσι, Λεωνίδιο, Άστρος, Αργος, Ναύπλιο όσο και της Ιονίας Οδού στο τμήμα Πύργος Ανδρίτσαινα Μεγαλόπολη και την ένταξη τους στο διευρωπαϊκό δίκτυο.
  • Την προστασία της γεωργικής γης που αρδεύεται από τα μεγάλα αρδευτικά που έχουν κατασκευαστεί ή είναι σε εξέλιξη στην Πελοπόννησο.
  • Την διατύπωση των όρων και προϋποθέσεων για την εκμετάλλευση των φυσικών διαθεσίμων της Πελοποννήσου (κοιτάσματα Λιγνίτη, Μάρμαρου  και Πέτρας).
  • Την θεσμοθέτηση και λειτουργία θαλάσσιων πάρκων αναψυχής και καταδύσεων.
  • Την θεσμοθέτηση αναπτυξιακών ζωνών που θα αφορούν τουριστικές δραστηριότητες, μεταφορές και Logistics, ΑΠΕ καθώς και κτηνοτροφικά πάρκα.
  • Τον χαρακτηρισμό μιας σειράς ρεμάτων ως αποδέκτες  επεξεργασμένων αποβλήτων με ταυτόχρονο προσδιορισμό των μέγιστων επιτρεπτών οργανικών φορτίων που θα μπορούν να έχουν τα επεξεργασμένα απόβλητα  αλλά και της μέγιστης ποσότητας επεξεργασμένων αποβλήτων που θα μπορεί να παραλάβει ο κάθε αποδέκτης προκειμένου να σταματήσει  η περιπτωσιακή και μεμονωμένη αδειοδότηση
   Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέπτυξε ακόμη την πολιτική της Περιφέρειας για την διαχείριση των οικοσυστημάτων που την ενσωματώνει τρίπτυχο:
   «Ένας Περιφερειακός φορέας διαχείρισης για τον σύνολο των οικοσυστημάτων της Περιφέρειας, την Ευθύνη και Εποπτεία του οποίου θα έχει η Περιφέρεια.
   Μια ειδική περιβαλλοντική μελέτη ανά οικοσύστημα με την οποία θα εξασφαλιστεί η προστασία του οικοσυστήματος.
   Ένα σχέδιο διαχείρισης ανά οικοσύστημα το οποίο δίνει την αναπτυξιακή διάσταση και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνέργειες αειφορίας και επιχειρηματικότητας».
   Παρουσία των μελών της Κυβέρνησης ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης υπερασπίστηκε με σθένος την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού, τονίζοντας ότι είναι «εντελώς απαράδεκτο» και ότι θα καταστρατηγηθεί κάθε κανόνας στην περίπτωση που η Ολυμπία Οδός δεν φτάσει μέχρι τη Τσακώνα. Υπενθύμισε, τέλος, ότι «την ολοκλήρωση του φυσικού της αντικειμένου θα την διεκδικήσουμε με οποιοδήποτε ένδικο μέσο προσφέρεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης», άποψη την οποία συνυπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολος Κατσιφάρας. 

Ιωάννης Η. Μαρνέρης
Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας.

4 σχόλια:

  1. Ξέχασε να βάλει τον επίλογο της ανταπόκρισης ο Δήμαρχος. Την επόμενη φορά μη το ξεχάσει.
    "Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου,
    Ιωάννης Η. Μαρνέρης
    Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας."

    Υ.γ. Τον ανατολικό άξονα ξεχάστε τον. Υπάρχει μόνο ο κεντρικός. Τον ανατολικό ας τον κρατήσει ο Δήμαρχος για την προεκλογική του καμπάνα, μην καίει τα ατού που έχει για ψήφους από τώρα.
    Υ.γ.γ. Άσε που δε θέλουμε κι όλας. Με τα χρόνια έχουμε γίνει πρωταθλητές πανκυνουριακού ράλυ.

    Αυτά για ζέσταμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γίωργο ο Δήμαρχος ξέχασε να σου στείλει προς δημοσιευση και αυτό: http://www.arcadiaportal.gr/news/meta-skantzo-kai-o-marneris
    Ίσως βέβαια το ξέχασε για να μην ενοχληθούν οι φίλοι από το ΣΥΡΙΖΑ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Δήμαρχος μου στέλνει αυτά που γράφει αυτός, τα άλλα που δημοσιεύω είναι δικιά μου επιλογή και το συγκεκριμένο δεν το έβαλα εγώ! Πιστεύω είναι πολύ νωρίς για τέτοιες δηλώσεις γιατί η πολιτική κατάσταση είναι πολύ ρευστή!
      Αν διαβάσεις το κείμενο θα δεις στην τελευταία παράγραφο και τον λόγο της πρώιμης στήριξης του στο πρόσωπο του Τατούλη!

      Διαγραφή
    2. Το περίεργο είναι πως σου έστειλε αυτά που ΔΕΝ έγραψε αυτός, και δεν σου έστειλε αυτά που έγραψε-δήλωσε.

      Διαγραφή