Κατάργηση κοινωφελών επιχειρήσεων?

Π   ρ   ό   τ   α   σ   η
του Δημάρχου
προς
το Δημοτικό Συμβούλιο
για την έκδοση και τη δημοσιοποίηση
«Ψηφίσματος - Πρόσκλησης
κατά των απαράδεκτων σεναρίων κατάργησης
ΔΕΥΑ & Κοινωφελών Επιχειρήσεων».
(Πρότυπο: Σχετική απόφαση του Δ.Σ της Π.Ε.Δ Κεντρικής Μακεδονίας).


  #Η οικογένεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με έκπληξη πληροφορήθηκε το περιεχόμενο δημοσιεύματος κυριακάτικης εφημερίδας πανελλήνιας κυκλοφορίας, που προαναγγέλλει, ερήμην μας, την κατάργηση δεκάδων δημοτικών επιχειρήσεων, είτε ΔΕΥΑ - είτε Κοινωφελών.
  Ο νέος αιφνιδιασμός για κατάργηση ΔΕΥΑ & Κοινωφελών Επιχειρήσεων, προκαλεί την έντονη οργή και αγανάκτηση του συνόλου του Αυτοδιοικητικού Κόσμου.
  Εάν το συγκεκριμένο δημοσίευμα έχει την παραμικρή έστω βάση, είτε πρόκειται για διαρροή από αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες είτε είναι σοβαρές και έγκυρες πληροφορίες προερχόμενες από οποιοδήποτε Υπουργείο, τότε δρομολογούνται εξελίξεις πολιτικά - εθνικά και κοινωνικά επικίνδυνες για τη Χώρα - την Κοινωνία και τους Πολίτες.
  Και τούτο διότι:
  1. Αυτές οι δημοτικές επιχειρήσεις, που κάποιοι θέλουν να καταργήσουν, δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν τον επιβαρύνουν ούτε με ένα ευρώ. Οι περισσότερες από αυτές, όπως είναι οι ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης & Αποχέτευσης) καλύπτουν με το παραπάνω τα λειτουργικά τους έξοδα και τα έξοδα κατασκευής έργων υποδομής από τους λογαριασμούς ύδρευσης που πληρώνουν οι Πολίτες.  
  Αυτή τη στιγμή πάνω από 1,5 δισ. ευρώ είναι τα εκτελούμενα έργα των ΔΕΥΑ από το ΕΠΠΕΡΑΑ (Τομεακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος - ΕΣΠΑ), τα οποία έχουν σχέση με δίκτυα ύδρευσης - αποχέτευσης και βιολογικούς καθαρισμούς. Αντιλαμβάνεται ο καθείς σε αυτήν τη Χώρα ότι εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης όπου λειτουργούν οι δυο πρώην κρατικοί οργανισμοί της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, όλη η άλλη Ελλάδα σχεδόν εξυπηρετείται από τις ΔΕΥΑ.
  2. Όσο για τις κοινωφελείς επιχειρήσεις, οι οποίες προβλέπονται ρητά και κατηγορηματικά από το Ν. 3852/2010 («Καλλικράτης»), είναι αυτές που έχουν περισώσει τον αγώνα και την αξιοπρέπεια αυτής της Χώρας για κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Μέσω των κοινωφελών επιχειρήσεων υφίστανται και λειτουργούν 4.460 δομές κοινωνικής φροντίδας, που ξεκινούν από την προσχολική αγωγή (βρεφονηπιακοί παιδικοί σταθμοί, εκπαιδευτική υποστήριξη με τα ΚΔΑΠ), επεκτείνονται στη φροντίδα παιδιών με αναπηρία μέσω των ΚΔΑΠμεΑ και απευθύνονται σε 300.000 οικογένειες, φθάνουν στην Τρίτη Ηλικία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» - τα ΚΑΠΗ και τα ΚΗΦΗ, που απευθύνονται σε 100.000 οικογένειες. Μέσω των επιχειρήσεων αυτών λειτουργούν τα κέντρα για τις μονογονεϊκές οικογένειες, τα κέντρα για τα κακοποιημένα παιδιά και τις κακοποιημένες γυναίκες, τα κέντρα για τους συμπατριώτες και συμπολίτες μας αθίγγανους, τα κέντρα για τη φροντίδα των μεταναστών, τα δημοτικά ιατρεία, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα κοινωνικά φαρμακεία, τα κοινωνικά φροντιστήρια, τα κοινωνικά συσσίτια, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη όλων των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων, τα γραφεία υποστήριξης ανέργων και συμβουλευτικής απασχόλησης και τόσες άλλες κρίσιμες δομές. Επίσης, ένας άλλος πολύ μεγάλος τομέας των κοινωφελών επιχειρήσεων εξυπηρετεί τα καλλιτεχνικά εργαστήρια, τα δημοτικά ωδεία, τις δημοτικές σχολές χορού, τα δημοτικά θεατρικά εργαστήρια, που το 100% των λειτουργικών τους εξόδων καλύπτεται από το χαμηλό τίμημα το οποίο καταβάλλουν οι οικογένειες ως δίδακτρα. Το ίδιο ισχύει και για τα χιλιάδες δημοτικά γυμναστήρια σε όλη τη Χώρα τα οποία παρέχουν, με πολύ χαμηλό επίσης τίμημα, αθλητισμό για όλους, για το παιδί - για την τρίτη ηλικία - για τους ενήλικες για λόγους υγείας ή σωματικής ευεξίας και απευθύνονται σε πάνω από 500.000 οικογένειες.
  Η λειτουργία των κοινωφελών επιχειρήσεων, με τα δεκάδες τμήματα και δομές, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε στο ελάχιστο. Και το σημαντικότερο, δεν απασχολούν δημόσιους υπαλλήλους, δεν απασχολούν καν δημοτικούς υπαλλήλους. Στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Και τέλος στο «Βοήθεια στο Σπίτι» καλύπτονται όλοι στο 100% της μισθοδοσίας τους από την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση που μόνο η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιτυγχάνει με την υπεραπορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, όταν όλοι οι άλλοι φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καταγράφουν συνεχώς υστερήσεις στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Μέσα από την απορρόφηση των 500 εκατ. ευρώ και πλέον ετησίως καλύπτεται η μισθοδοσία αυτών των προσώπων, που είναι είτε ορισμένου χρόνου είτε με συμβάσεις έργου, που δεν μπορεί σε καμιά των περιπτώσεων να τους υπολογίσει κάποιος, ούτε η τρόικα ούτε η κυβέρνηση, ως μειούμενο προσωπικό του δημόσιου τομέα.
  Οι κοινωφελείς επιχειρήσεις έχουν συνεχώς μειούμενο κόστος για τους οικείους Δήμους. Το κόστος τους καλύπτεται ανταποδοτικά από τους δημότες, οι αμοιβές των εργαζομένων τους έχουν μειωθεί 40% και αποφέρουν συνεχώς κέρδος στα δημόσια έσοδα (φόροι, ασφάλιστρα, κλπ). Επιπλέον χρηματοδοτούνται και από το ΕΣΠΑ ως δομές Δημιουργικής Απασχόλησης. Η διακοπή λειτουργίας τους δεν θα αποφέρει όφελος στο έλλειμμα της Χώρας, θα το μεγαλώσει!
  Για όλους τους παραπάνω λόγους, μόνο εγκληματική μπορεί να χαρακτηρισθεί η σκέψη για την κατάργηση των κοινωφελών δημοτικών επιχειρήσεων.
  Βεβαίως, επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά ότι σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε την πρόθεση να συγκαλύψουμε και να προστατέψουμε οποιαδήποτε κακή διαχείριση. Όπου κι αν υπήρξε ή όπου κι αν υπάρχει, για την παραμικρή κακή διαχείριση σε οποιαδήποτε δημοτική επιχείρηση, να γίνει αυστηρός κι εξονυχιστικός έλεγχος σε βάθος και αν υπάρχει η παραμικρή σκιά τότε οι υπεύθυνοι να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη για την πιο αυστηρή τιμωρία. "Όχι, όμως, πονάει δόντι, κόβει κεφάλι..." Ένα τέτοιο σχέδιο (αν υπάρχει) συνιστά άμεσο ακρωτηριασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα την οδηγήσει και στον τελικό θάνατο και μαζί της θα συμπαρασύρει σε θάνατο και την ίδια την Κοινωνία, γι αυτό και. δεν μπορούμε να το δεχτούμε σε καμιά περίπτωση, ούτε οι Δήμοι - ούτε οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων - ούτε ευρύτερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  Προσκαλούμε τους πάντες, εμπνευστές - σχεδιαστές - εκτελεστές - διακινητές τέτοιων σεναρίων, ν’ ανακαλέσουν πάραυτα οποιαδήποτε τέτοια σκέψη έχουν κάνει.
  Προσκαλούμε ιδιαίτερα την πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων Υπουργείων ν’ αποκηρύξει τα απαράδεκτα αυτά σενάρια.
  Προσκαλούμε την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να συγκαλέσει άμεσα έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της για το θέμα.
  Και κυρίως, προσκαλούμε σε επαγρύπνηση όλους τους Αυτοδιοικητικούς - όλους τους Δημάρχους - όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους - όλους τους Προέδρους και τους Συμβούλους των Δημοτικών & Τοπικών Κοινοτήτων και όλους τους Πολίτες, ώστε να αποτρέψουμε τα σχέδια στραγγαλισμού της Αυτοδιοίκησης και αφανισμού των Τοπικών Κοινωνιών#.

ΙΩΑΝΝΗΣ Η. ΜΑΡΝΕΡΗΣ
 ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου