Η Φάμπρικα!

Εκδήλωση προβολής του έργου στο κτίριο της Φάμπρικας και μετατροπής του σε “Κέντρο Προβολής της Αγροτικής Ιστορίας και των Δρόμων της Θάλασσας στην Ανατολική Πελοπόννησο”.
 Την Κυριακή 11 Μαΐου 2014 και ώρα 19:00, ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας θα ανοίξει για πρώτη φορά τις πόρτες της Φάμπρικας για να παρουσιάσει στο κοινό την περάτωση του έργου στο κτίριο της Φάμπρικας και την μετατροπή του σε «Κέντρο Προβολής της Αγροτικής Ιστορίας και των Δρόμων της Θάλασσας στην Ανατολική Πελοπόννησο», μέσω μιας μουσικής εκδήλωσης.
 Το έργο αποσκοπεί στο να καταστεί το Κέντρο Προβολής επισκέψιμο από το κοινό και να αποτελέσει πυρήνα τουριστικής ανάπτυξης και επισκεψιμότητας, να προβληθεί και να αναδειχθεί ο αγροτικός πολιτισμός και το θαλάσσιο εμπόριο της περιοχής, να αναδειχθεί η ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά της Ανατολικής Πελοποννήσου και να συμβάλλει στην τουριστική ανάδειξη της περιοχής.
Το Κέντρο Προβολής περιλαμβάνει:
• Μόνιμο Εκθεσιακό Χώρο (εκθεματικές επιφάνειες, εκθέματα, αναπαραστάσεις, διοράματα, διαδραστικές εφαρμογές).
• Χώρο Πολλαπλών Χρήσεων, με βοηθητικές υποδομές για περιοδικές εκθέσεις, ημερίδες – συνέδρια, προβολές.
• Φουαγιέ - Κυλικείο και Εκθετήριο Προϊόντων και Γεύσεων της Τσακώνικης γης.
• Χώρο Μάθησης, Εκπαίδευσης και Προβολής (οπτικοακουστικά εκπαιδευτικά προγράμματα). Καλούνται όλοι οι κάτοικοι του Δήμου να παρευρεθούν στην εκδήλωση και να γιορτάσουν μαζί μας την περάτωση του έργου αυτού, που αναμφισβήτητα θα αποτελέσει το σημαντικότερο πολιτιστικό στολίδι του τόπου μας.
Θα πραγματοποιηθούν εργασίες έρευνας, καταγραφής και μουσειολογικής τεκμηρίωσης (τεκμηρίωση αντικειμένων, βιβλιογραφικού και αρχειακού υλικού).
Θα εκπονηθεί σχετική μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη όπου θα αναφέρονται οι στόχοι λειτουργίας της έκθεσης ερμηνείας, οι διάφορες χρήσεις (εκθεσιακός χώρος, χώρος υποδοχής, διαδραστικές εφαρμογές, σχεδιασμός και οργάνωση χώρου κυλικείου) που θα σχεδιαστούν και οργανωθούν καθώς και οι θεματικές ενότητες για την έκθεση ερμηνείας περιβάλλοντος.
Οι κύριες θεματικές ενότητες είναι οι εξής:
ΕΝΟΤΗΤΑ Ι: ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ
• Η γη των Τσακώνων (ιστορικές αναφορές, μυθολογία)
ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ: Ο ΧΩΡΟΣ
• Οριοθέτηση και απομόνωση, όροι δημιουργίας της ιδιαιτερότητας
• Το Οικολογικό Πάρκο του Πάρνωνα: μια φυσική περιοχή ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος
• Γεωπολιτικές συνθήκες και επιδράσεις: από τον Πραστό στο Λεωνίδιο / Λεωνίδιο, Πλάκα, Βασκίνα
• Η αρχιτεκτονική των «Πύργων» ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ: Η ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ
• Τσάκωνες: η γλώσσα, ο χορός, η ένδυση, η παράδοση και οι συνήθειες
• Εξέλιξη της κοινωνικής διαστρωμάτωσης στον 19ο και 20ο αιώνα
ΕΝΟΤΗΤΑ ΙV: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
• Αγροτικές καλλιέργειες: από τις ελιές, τα κηπευτικά και τις αχλαδιές στην τσακώνικη μελιτζάνα // παραγωγή, εκμετάλλευση και διάθεση αγροτικών προϊόντων / η συμβολή της τεχνολογικής εξέλιξης
• Μεταφορές: η διάνοιξη των δρόμων (αναφορά στον οδοστρωτήρα) / η ιστορία του λιμανιού της Πλάκας
• Επιχειρηματικότητα και δια θαλάσσης εμπόριο
 ΕΝΟΤΗΤΑ V: ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΤΣΑΚΩΝΙΑΣ
• Ευκαιρίες και δυνατότητες ανάπτυξης
• Δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα
• Τουριστικό προϊόν: Γαστρονομία – Φύση - Πολιτισμός ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Στο χώρο της Φάμπρικας, θα υλοποιηθεί και το έργο Εργαλεία Εκπαίδευσης, με αντικείμενο:
α) την εκπόνηση στοχευμένων δράσεων εκπαίδευσης και προβολής με εφαρμογή στη σχολική εκπαίδευση και στη δια βίου μάθηση, με έμφαση στην τοπική ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, μέσω της αξιοποίησης και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομίας και της ιστορίας της Τσακωνιάς.
β) τη συγκέντρωση, κωδικοποίηση και τεκμηρίωση της πληροφορίας σχετικής με την Τσακωνιά, τον Τσακώνικο πολιτισμό και τις δραστηριότητες των Τσακώνων.
γ) την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων υποστήριξης των προαναφερόμενων εκπαιδευτικών δράσεων.  Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
 Κυριακή 11 Μαΐου 2014
19.00 – 19.30 Παιδική Χορωδία Τυρού 19.30 – 20.00 Φιλαρμονική Δήμου Νότιας Κυνουρίας
20.00 – 20.10 Καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας, κ. Ιωάννη Μαρνέρη
20.10 – 20.20 Χαιρετισμός από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, κ. Μαρίνο Μπερέτσο
20.20 – 20.50 Παρουσίαση του έργου «Κέντρο Προβολής της Αγροτικής Ιστορίας και των Δρόμων της Θάλασσας στην Ανατολική Πελοπόννησο», από την Τεχνική και Εμπορική Εταιρεία «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΚΑΡΟΛΟΣ ΖΩΗΣ Ο.Ε.» και την Ένωση Εταιρειών "ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ-TETRAGON LTD"
21.00 Μουσικό πρόγραμμα με την συμμετοχή ενός καλλιτεχνικού σχήματος

Ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας
Ιωάννης Μαρνέρης

3 σχόλια:

  1. M'αρέσει κάποιοι που λένε το μακρύ και το κοντό τους για τον οποιοδήποτε κι ένα σχόλιο για το μεγαλύτερο έργο που έγινε στο Λεωνίδιο τα τελευταία 15 χρόνια επί Μαρνέρη έχουν βγάλει άχνα. Εμείς θέλουμε πάλι Δήμαρχο Μαρνέρη για να απαντάει με έργα.Αυτό θέλουμε για τον τόπο μας κι άλλα έργα που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά ξεκίνησε το κείμενο αλλά από τη μέση και μετά που ξεκίνησαν τα ΘΑ το χάλασε. Άλλη μια προεκλογική εξαγγελία μετά αυτήν του Φωκιανού και του Γηροκομείου. Ας ολοκληρωθούν πρώτα τα έργα και μετά μιλάμε.
    Τώρα για το αν είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε προϋπολογισμό έργα τα τελευταία 15 χρόνια είναι το μόνο σίγουρο. Γυάλισαν τα χρυσά πηρούνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με τον Μαρνερη μπορει να γυαλισαν τα πηρουνια αλλα υπάρχουν και πεντε εργα να δειξει.Αλλου τα πηρουνια πηραν φωτια με το τιποτα.Καλη επιτυχια στον ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΝΕΡΗ και στους αξιους συμβουλους που εχει.
    Υ.Γ Το τη χαιρετουρα εχω παρει αυτες τις 3 μερες απο ανθρωπους που πριν αγνοουσαν οτι υπαρχω δεν λεγεται.ΓΑΤΑΚΙΑΑΑΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή