Αφιέρωμα του zougla gr στο Παραδοσιακό Πάσχα με αερόστατα στο Λεωνίδιο

Το πέταγμα των αερόστατων, ένα από τα πλέον φαντασμαγορικά αναστάσιμα έθιμα στη χώρα, θα αναβιώσει στο Λεωνίδιο. Η προέλευση του εθίμου - σύμφωνα με τους παλαιότερους- ξεκίνησε την πρώτη δεκαετία του περασμένου αιώνα.
Η νύκτα των αερόστατων είναι η νύκτα της Αναστάσεως. Μάλιστα, η παράδοση αναφέρει πως, όποιες καιρικές συνθήκες και να επικρατούν, ξαφνικά, τη στιγμή της Αναστάσεως επικρατεί νηνεμία με ελαφρύ δυτικό αεράκι. Με το «Χριστός Ανέστη» από τις πέντε ενορίες παίρνουν φωτιά οι «κολλημάρες» (ένα στουπί βουτηγμένο σε λάδι και πετρέλαιο) που πυροδοτούν τα αερόστατα, τα οποία απελευθερώνονται και ανεβαίνουν στα μεσούρανα. Οι φωτιές από τις «κολλημάρες» πολλές φορές γίνονται ορατές μέχρι τις Σπέτσες και το Ναύπλιο.
Την Κυριακή του Πάσχα, ο Δήμος Λεωνιδίου στήνει στον κήπο του Δημαρχείου σούβλες με αρνιά και κοκορέτσια και φιλεύει όλους τους επισκέπτες με καλόπιοτο κρασί, νόστιμους μεζέδες και κόκκινα αυγά.
Στην Ακολουθία της Αγάπης, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, στην πλατεία 25ης Μαρτίου, το Ευαγγέλιο διαβάζεται και στην τσακώνικη διάλεκτο, ενώ ακολουθεί γλέντι με φουστανελοφόρους και τζουμπελούδες, που χορεύουν τον παραδοσιακό τσακώνικο χορό και όχι μόνο.
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&cid=4&aid=292432

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου