Ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού συμμετέχει στην ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ στην Καστάνιτσα Κυνουρίας

Με αφορμή τον εορτασμό της ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ 2011 που διοργανώνεται για 4η συνεχόμενη χρονιά στην Καστάνιτσα Κυνουρίας από το Μορφωτικό & Φυσιολατρικό Σύλλογο των Απανταχού Καστανιτσιωτών, ο Φορέας Διαχείρισης συμμετέχει ενεργά σε μια σειρά εκδηλώσεων που έχουν σαν στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης μικρών μαθητών, πολιτών και φορέων.
Η ευαισθητοποίηση των παιδιών για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η περιβαλλοντική αφύπνιση των επισκεπτών και των κατοίκων της προστατευόμενης περιοχής του Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού, αποτελούν σημαντική προτεραιότητα του Φορέα Διαχείρισης.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο 30/7 και ολοκληρώνονται το Σάββατο 13/8 και ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού συμμετέχει σε αυτές σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
Κυριακή 31 Ιουλίου 2011 και ώρα 19:00 ειδική ημερίδα με θέμα «Προστασία του Πάρνωνα – εθελοντική αυτοοργάνωση – συντονισμός» - Πλατεία Σ. Κουρούνη. Η συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες της δημόσιας συζήτησης για όλα τα θέματα της αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της συνεργασίας των αρμόδιων κρατικών φορέων και εθελοντικών ομάδων σε θέματα πυροπροστασίας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Κυριακή 7 Αυγούστου 2011 και ώρα 11:00 «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για παιδιά» - Πλατεία Σ. Κουρούνη. Οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης για τις αξίες, τις λειτουργίες αλλά και τις απειλές του δάσους με πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο. Με τη βοήθεια περιβαλλοντικών παιχνιδιών για την προστατευόμενη περιοχή Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού, θα κατακτήσουν τη μέθοδο της δεντροχρονολόγησης και της δεντροϋψομέτρησης, θα παίξουν Το παιχνίδι της Φύσης και θα διασκεδάσουν συμμετέχοντας σε τσουβαλοδρομίες.
Την Τρίτη 9 Αυγούστου 2011 και ώρα 19:00 Παρουσίαση του έργου Life+ «Αποκατάσταση των δασών Pinus Nigra στον Πάρνωνα (GR 2520006) μέσω μιας δομημένης προσέγγισης» - Πολιτιστικό Κέντρο Καστάνιτσας. Πρόκειται το έργο LIFE+ ΦΥΣΗ LIFE07 NAT/GR/000286 «Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα (GR2520006) μέσω μιας δομημένης προσέγγισης» που υλοποιείται από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης και τον Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού. Το έργο αυτό ξεκίνησε το 2009 για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των εκτεταμένων δασικών πυρκαγιών του 2007 αλλά και για τον καλύτερο σχεδιασμό της αποκατάστασης των δασών μαύρης πεύκης στον Πάρνωνα.
Η ανεπανάληπτη φυσική ομορφιά του μαγευτικού Πάρνωνα, τα γραφικά χωριά του με τη μοναδική τους φυσιογνωμία, η ανεξάντλητη λαϊκή παράδοση και ο πολιτισμός που διαθέτει η περιοχή, απαιτούν σεβασμό και προστασία, ιδιαίτερα από τους νέους, στους οποίους άλλωστε και ανήκουν οι πολύτιμοι αυτοί πόροι.
Ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού σχεδιάζει να συνεχίσει ανάλογες δράσεις, έχοντας ως βασικό σκοπό την ενημέρωση των μικρών μαθητών και των πολιτών και την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος και ιδιαίτερα σε αυτά που αφορούν στην ευαίσθητη περιοχή του Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού.

Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου