Μήνυμα της απερχόμενης προέδρου του Φορέα Πάρνωνα – Μουστού, Μαρίας Αναγνωστοπούλου

Στιγμιότυπο 2014-10-14, 4.48.27 μ.μ.



Καθώς συμπλήρωσα 4 χρόνια και 8 μήνες εργασίας στη θέση του προέδρου ΔΣ του φορέα Πάρνωνα – Μουστού, με την οποία με τίμησε το ΥΠΕΚΑ, θα ήθελα να μοιραστώ με τους αναγνώστες σας τα παρακάτω. Στα μέσα του καλοκαιριού είχα ζητήσει από το ΥΠΕΚΑ την αντικατάστασή μου για προσωπικούς λόγους, κυρίως διαθεσιμότητας χρόνου. Όπως λοιπόν έχει ήδη δημοσιευθεί στον ιστότοπό σας, από 10/10/2014 οπότε και δημοσιεύτηκε το σχετικό ΦΕΚ, πρόεδρος του ΔΣ του ΦΔ έχει τοποθετηθεί από το ΥΠΕΚΑ ο κ. Δημήτρης Μήλιος, ΤΕ Μηχανικός Έργων Υποδομής και Δ/ντής Υδάτων Πελοποννήσου στην οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Στο ίδιο ΦΕΚ έχω τοποθετηθεί στη θέση του αναπληρωτή ειδικού επιστήμονα, θέση στην οποία, εν ευθέτω χρόνο, θα αποφασίσω αν θα παραμείνω.
Πολλοί άνθρωποι που με έβλεπαν να δουλεύω και να πάσχω όλα αυτά τα χρόνια με ρώτησαν γιατί το έκανα εφόσον η απασχόληση αυτή ήταν εντελώς άμισθη. Δεν μετανιώνω για τον χρόνο αυτό και την ψυχή που έδωσα, γιατί η φύση ήταν πάντοτε η μεγάλη μου αγάπη και η προστασία της η έγνοια της. Η θέση ενός προέδρου ΔΣ δεν είναι εύκολη καθώς πρέπει να λαμβάνει υπόψη του πολλές και ετερόκλητες πολλές φορές, απόψεις, αφενός των ίδιων των μελών ΔΣ και αφετέρου των εμπλεκόμενων κοινωνιών και άλλων συναρμόδιων φορέων. Και σίγουρα ένα πρόσωπο σε μια τέτοια θέση δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αφήσει τους πάντες ικανοποιημένους.
Ευχαριστώ θερμά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα, τα εν ενεργεία και όσα πέρασαν από το ΔΣ κατά τη διάρκεια της θητείας μου, που με το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή τους κατέστησαν τον φορέα μας έναν από τους ζωντανότερους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα. Αρκετά από τα μέλη του ΔΣ μας βοήθησαν αφιλοκερδώς και το επιστημονικό έργο του ΦΔ, προσφέροντας τις γνώσεις τους και εθελοντική εργασία. Άλλοτε πιο σύντομες και άλλοτε μαραθώνιες συνεδριάσεις πυροδότησαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις, συμφωνίες και διαφωνίες, μέσα από μια επίπονη διαδικασία σύνθεσης, από την οποία θέλω να πιστεύω πως όλοι βγήκαμε κερδισμένοι, ακόμη και αν κάποιες λίγες φορές η απόφαση που βγήκε δεν μας βρήκε σύμφωνους. Ιδιαίτερα δε ευχαριστώ τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΚΑ στο ΔΣ μας για την τόσο κοντινή συνεργασία μας και την υποστήριξή του στο έργο μας όλα αυτά τα χρόνια.
Σε προσωπικό επίπεδο, βγαίνω αναμφισβήτητα κερδισμένη από αυτή την εμπειρία. Απέκτησα νέες γνώσεις εμπειρίες και  δεξιότητες, περισσότερη αυτοπεποίθηση και δύναμη. Είχα στα χέρια μου μια πολύ καλή πάστα ανθρώπων, το προσωπικό του φορέα μας, με οποίο βαδίσαμε μαζί στα δύσκολα και στα εύκολα, σε μια σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και υποστήριξης. Τα στελέχη του φορέα διαχείρισης εργάστηκαν και εργάζονται με ήθος και επιμέλεια, και αν από τον συγχρωτισμό τους μαζί μου κατάφερα να τους μεταδώσω κάποια θετικά στοιχεία, είμαι πολύ ικανοποιημένη. Για την αφοσίωσή τους στο έργο του φορέα και την καλή μας συνεργασία, την αμοιβαία στήριξη, από καρδιάς τους ευχαριστώ και τους εύχομαι έτσι να συνεχίσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, ειδικά σε αυτή την εποχή που η προστασία της φύσης θεωρείται από πολλούς μια ενοχλητική πολυτέλεια. Ευχαριστώ και τους εξωτερικούς μας πολύτιμους συνεργάτες στη λογιστική και νομική υποστήριξη, των οποίων η άψογη εργασία κατά πολύ υπερέβη τα τυπικά τους καθήκοντα. Ευχαριστώ επίσης τους αναδόχους των έργων της παρακολούθησης οικοτόπων και χλωρίδας οι οποίοι, πέρα από τα συμβατικά τους καθήκοντα, μας παρείχαν τα κείμενα και τις φωτογραφίες για πολλές από τις πινακίδες του πάρκου.  Στη δημιουργία των πινακίδων αυτών βοήθησαν επιπλέον μέλη του ΔΣ μας και άλλοι ενεργοί πολίτες της περιοχής και φίλοι του πάρκου καθώς και η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στη Σπάρτη.
Μέσω αυτής της εργασίας, ήρθα σε συχνή επαφή με ωραίους και ενδιαφέροντες ανθρώπους με όραμα για την προστασία, μεταξύ αυτών και στελέχη του ΥΠΕΚΑ. Γνώρισα καλύτερα την εκπληκτική περιοχή του Πάρνωνα και συνομίλησα με τους ανθρώπους του. Ωστόσο, δυστυχώς τόσα χρόνια σε αυτή τη δουλειά, δεν κατάφερα ποτέ να αποστασιοποιηθώ συναισθηματικά και να δω τα περιβαλλοντικά θέματα πιο ψυχρά και για αυτό το λόγο δεν ήταν λίγες και οι πιέσεις και στεναχώριες που βίωσα, στις περιπτώσεις βλαπτικών ενεργειών ή αδιαφορίας άλλων εμπλεκόμενων μερών για το περιβάλλον. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου πως έκανα ό,τι μπόρεσα για το καλό του ΦΔ και της περιοχής και με αυτή την έννοια, και καθώς όλα τα έργα μας είναι συμβασιοποιημένα (πλην του Κέντρου Ενημέρωσης για τη χλωρίδα στο Λεωνίδιο που βρίσκεται στο στάδιο έγκρισης της προκήρυξης), απέρχομαι σε ηρεμία με τον εαυτό μου. Είμαστε από τους ελάχιστους ΦΔ που κλείνουν την προγραμματική περίοδο με 100% υλοποίηση των προγραμματιζόμενων έργων τους και γι αυτό το λόγο είμαστε περήφανοι ως Διοικητικό Συμβούλιο.
Ευχαριστώ επίσης όλους τους ΟΤΑ που συνεργάστηκαν μαζί μας, στο βαθμό που αυτό επιτεύχθηκε – δεν κάναμε και λίγα πράγματα μαζί. Στο βαθμό που αυτό δεν επιτεύχθηκε, η ταπεινή μου άποψη είναι ότι κανείς από τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν θα πρέπει να μείνει στην απλοϊκή θέση ότι φταίει πάντα η αδιαλλαξία της άλλης πλευράς και η κάθε πλευρά θα πρέπει πάντα, πρώτα να αναλογίζεται γιατί η προσπάθεια επαφής αποτυγχάνει, και δεύτερον να προσπαθεί να βρίσκει κοινά σημεία που προωθούν το αμοιβαίο όφελος, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας. Μέσα στις περιπτώσεις καλής συνεργασίας τοποθετώ, ενδεικτικά, τους καθαρισμούς που κάνουμε τακτικά με τον Δήμο Β. Κυνουρίας, την προετοιμασία του έργου του Κέντρου Ενημέρωσης για τη χλωρίδα στο Λεωνίδιο, σε άψογη συνεργασία με τον Δήμο Ν. Κυνουρίας και την Αναπτυξιακή Πάρνωνα, την προεργασία για το Λαογραφικό Μουσείο της Καστάνιτσας σε συνεργασία με τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο. Με τον Δήμο Σπάρτης υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για περισσότερες συνεργασίες και δράσεις και η μεγαλύτερη εμπλοκή του πάρκου με αυτόν παραμένει κάτι επιθυμητό και ζητούμενο, ελπίζω δε να μπορέσει να επιτευχθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Μεμονωμένα άτομα που μας στήριξαν και μας βοήθησαν δεν κατονομάζω για να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις. Ωστόσο, τους ευχαριστώ θερμά, και οι ίδιοι γνωρίζουν σε ποιους αναφέρομαι.
Άψογη ήταν η συνεργασία μας με άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες, όπως η Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η Δασική Υπηρεσία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα και άλλες. Ομοίως και με άλλους φορείς με τους οποίους συνδιοργανώσαμε εκδηλώσεις, όπως η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, τοπικοί σύλλογοι, σχολεία κ.λπ. Ευχαριστώ επίσης όλους τους ανθρώπους που συμμετείχαν με όρεξη και ενθουσιασμό στις διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητές μας: εκπαιδευτικούς και μαθητές, έλληνες και ξένους εθελοντές, τοπικούς κατοίκους και επισκέπτες.
Τέλος, εύχομαι στο νέο πρόεδρο ΔΣ καλή θητεία και κάθε επιτυχία στις εργασίες του σε αυτή τη θέση, πάντα με κατεύθυνση την προστασία της φύσης και τη φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη.
Με εκτίμηση
Μαρία Αναγνωστοπούλου
Βιολόγος – M.Sc. Περιβαλλοντολόγος
 astrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου