Η κάρτα του Πολίτη απασχόλησε την Ιερατική Σύναξη της Κυνουρίας

Με τη χάρη του Χριστού μας και με τις Αρχιερατικές Ευλογίες του σεπτού Ποιμενάρχου μας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, μέσα στο κατανυκτικό πνεύμα που ορίζει η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, την Πέμπτη 17η Μαρτίου 2011, έλαβε χώρα η Σύναξη των Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, οι οποίοι ανήκουν στις Αρχιερατικές Περιφέρειες της Κυνουρίας. Η Ιερατική Σύναξη πραγματοποιήθηκε στο Ιερό Μετόχιο της Μονής Ελώνης στο Λεωνίδιο της Κυνουρίας, αρχής γενομένης με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων. Αμέσως μετά ακολούθησε η διεξαγωγή της Συνάξεως.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ο οποίος αφού ευχήθηκε τα δέοντα για την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, καλωσόρισε και παρουσίασε τους συνεργάτες του ομιλητές και ιδιαιτέρως τον διακεκριμένο ομιλητή Αιδ. Πρωτοπρεσβύτερο Χαράλαμπο Κουστένη, ευχαριστώντας τον για την πολύτιμη παρουσία του και την προσφορά του στην Εκκλησία μας εν γένει ως και για την αγάπη του προς την Ιερά Μητρόπολή μας, έκφραση της οποίας είναι η για δεύτερη φορά παρουσία του κοντά μας, ώστε να παρουσιάσει ευστόχως το Θέμα «Ιερά Εξομολόγηση» όπως έκανε και στο επιτυχημένο Ιερατικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε προ ολίγων ημερών στην Τρίπολη για τους Ιερείς των Αρχιερατικών Περιφερειών Μαντινείας.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ έθεσε προς συζήτηση, όπως έκανε και στο Ιερατικό Συνέδριο της Τριπόλεως, το σημαντικό θέμα της Κάρτας του Πολίτου που αφορά και προβληματίζει τους πάντες. Κατόπιν συζητήσεως το σώμα των Πατέρων της Συνάξεως αυτής απεφάσισε ομοφώνως ότι: «εάν η Κάρτα του Πολίτου είναι συνδεδεμένη με τον αριθμό 666 και περιέχει μυστικώς προσωπικά δεδομένα των πολιτών, απορρίπτεται και ουδείς εκ των Ιερέων, Μοναχών και των Χριστιανών του Λεωνιδίου και της Κυνουρίας θα παραλάβει αυτήν».
Ακολούθησε η πρώτη εισήγηση της Συνάξεως, από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς μας Μητροπόλεως Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. Θεόκλητο Αθανασόπουλο, με θέμα: «Νομικές και Φορολογικές υποχρεώσεις των Ιερών Ναών και Μονών προς την Ιερά Μητρόπολη και το Κράτος». Ο Πανοσιολογιώτατος ομιλητής αναφέρθηκε ευστόχως σε θέματα που αφορούν τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια και τους Προϊσταμένους των Ιερών Ναών μας. Επεσήμανε δε την ανάγκη επεκτάσεως της Διακονίας και Φιλανθρωπίας ανά Ενορία, εφόσον, λόγω της δυσκολίας που διάγει η χώρα μας, όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας προστρέχουν στην Εκκλησία και τους Ιερείς αναζητώντας βοήθεια.
Εν συνεχεία ακολούθησε η εισήγηση του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. Θεοκλήτου Ντούλια, με θέμα: «Ζητήματα Διοικητικής και Λειτουργικής ευταξίας εις την Ιερά Μητρόπολι Μαντινείας και Κυνουρίας». Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Πανοσιολ. ομιλητής στάθηκε με έμφαση στα ζητήματα που αφορούν την Κυνουρία μιας και τυγχάνει να τα γνωρίζει από κοντά με την συχνή παρουσία του στο Λεωνίδιο και την Κυνουρία δυο και τρείς φορές την εβδομάδα. Αναφέρθηκε και στο φιλανθρωπικό έργο που πράττει η Μητρόπολη και στις ανάγκες που προκύπτουν στην έδρα της Μητροπόλεως, την Τρίπολη, για βοήθεια υλική και οικονομική. Ζήτησε την στήριξη Κλήρου και Λαού της Κυνουρίας, γιατί η ανέχεια που πλήττει πολλούς ανθρώπους στην Μητρόπολη είναι ένα πρόβλημα που η Κυνουρία δεν ζει ακόμη σε τόσο έντονο βαθμό και για διαφόρους λόγους αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη ευκολία.
Ο κεντρικός ομιλητής της Ιερατικής Συνάξεως του Λεωνιδίου, Αιδ. Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Κουστένης, ανέπτυξε το θέμα «Ιερά Εξομολόγηση - Το Μυστήριο της Μετανοίας». Ομίλησε για την ανάγκη και τα αποτελέσματα της Εξομολογήσεως, καθώς και για την σωτηριολογική της σημασία, αναπτύσσοντας παράλληλα και διεξοδικά την σχέση που πρέπει να έχουν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί με το μέγα μυστήριο που καλείται Εξομολόγηση.
Μετά το πέρας των εισηγήσεων διεξήχθη διάλογος περί των θεμάτων των εισηγήσεων, απαντήθηκαν πολλές ερωτήσεις και συνάμα ακούστηκαν πολλές απόψεις σχετικές με τα ως άνω θέματα.
 Η όλη Σύναξη διεξήχθη σε ευχάριστο κλίμα και σε άριστη και φιλόξενη ατμόσφαιρα που οφειλόταν κατά κύριο λόγο στην ιερότητα του μοναστηριακού χώρου, ενώ έκλεισε με ένα λιτό μεσημεριανό γεύμα δια το οποίο είχαν φροντίσει τόσο η Ηγουμένη της Μονής Ελώνης Μοναχή Παρθενία όσο και οι Ιερείς  οι οποίοι και συνεπικουρούν στην εύρυθμο Λειτουργία της  Ι. Μονής Ελώνης Κυνουρίας.

από ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΡΚΑΔΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου