Η επανάσταση ξεκίνησε από την Τσακωνιά?

''κόντρα" για την πρωτοπορία στο "Μεγάλο Αγώνα! "16 Μαρτίου" ή "17 Μαρτίου" 1821;
Μάνη και Λεωνίδιο σε "αντίπαλα στρατόπεδα". Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε, ότι η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στον Ελληνικό χώρο, έγινε στις 17 Μαρτίου 1821 στη Μάνη.
 Χθες, με αφορμή τις εκδηλώσεις στο Λεωνίδιο για την 16η Μαρτίου 1821, ημέρα που οι Τσάκωνες ισχυρίζονται ότι έλαβαν τα όπλα κατά των Τούρκων, η ιστορία άρχισε να μπερδεύεται. Το ερχόμενο Σάββατο 19 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με θέμα "16 Μαρτίου 1821 “Έναρξη της Επαναστάσεως των Τσακώνων στο Λεωνίδιο”. Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν Το Αρχείο Τσακωνιάς, το Τοπικό Αρχείο Λεωνιδίου, ο Μορφωτικός Σύλλογος Λεωνιδίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυρού και αναμένεται οι ομιλίες που θ' ακουστούν να ρίξουν φως στο θέμα. Όπως και να 'χει, οι Λάκωνες μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για την Πρωτοπορία στον Μεγάλο Αγώνα, καθώς μη ξεχνάμε πως μπορεί το σύγχρονο Ελληνικό Κράτος "αδίκησε" τη Λακωνία, χωρίζοντας τη Μάνη στα 2 (και έχουμε σήμερα τον αισχρό όρο Μεσσηνιακή Μάνη) και "παραχωρώντας" την Τσακωνιά στον νομό Αρκαδίας. Τσακωνιά=Λακωνία και Τσάκωνας=Λάκωνας, για να μην ξεχνιόμαστε!

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
"Το Αρχείο Τσακωνιάς, το Τοπικό Αρχείο Λεωνιδίου, ο Μορφωτικός Σύλλογος Λεωνιδίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυρού ανακοίνωσαν ότι το Σάββατο 19 Μαρτίου 2011 και ώρα 19.00 θα γίνει εκδήλωση στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με θέμα: 16 Μαρτίου 1821 “Έναρξη της Επαναστάσεως των Τσακώνων στο Λεωνίδιο”. Το πρόγραμμα της εκδηλώσεως έχει ως εξής:
Εισήγηση-συντονισμός προγράμματος από τον Πρόεδρο του Αρχείου Τσακωνιάς.
Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Ν. Κυνουρίας κ. Ιωάννη Μαρνέρη.
H εκκλησιαστική χορωδία θα ψάλλει τους ύμνους: Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον….Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια…..
Κλέφτικα τραγούδια θα ερμηνεύσουν: Γιάννης Ηλία Μαρνέρης *Εμού πουλία τα Χώρα* Αριστείδης Χρ. Κορολόγος *Δεκάξε έκι του Μάτζη*
Κύριος ομιλητής ο φιλόλογος και προϊστάμενος του Τοπικού Ιστορικού Αρχείου κ. Αριστείδης Κορολόγος
Η μαθήτρια της ΣΤ΄ Δημοτικού Σχολείου Ευγενία Σαρρή και ο μαθητής της ΣΤ΄Δημοτικού Αναστάσιος Πήλιουρας θα απαγγείλουν δύο δημοτικά τραγούδια.
Το κλέφτικο *Καπετάν Γιωργάκης Μανωλάκης* θα ερμηνεύσει η εκκλησιαστική χορωδία.
Εθνικός ΄Ύμνος"

Απο tro-ma-ktiko.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου