Μεσόγειος SOS στην Κυνουρία

Aπό το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS  40 νέοι από την Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιορδανία και το Ισραήλ, ταξίδεψαν από τον Αγιο Πέτρο μέχρι το Λεωνίδιο γνωρίζοντας την Κυνουρία και τους ανθρώπους της.
H Ευρω-μεσογειακή συνάντηση νέων που διοργάνωσε το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS στη Βόρεια και τη Νότια Κυνουρία (Αρκαδία), το διάστημα 18-27 Φεβρουαρίου, στo πλαίσιo του προγράμματος της ΕΕ «Νέα Γενιά σε Δράση», ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους όσοι πήραν μέρος σ’αυτή την πολύχρωμη γιορτή. 
Η συνάντηση είχε τίτλο «Βιοποικιλότητα και Πολιτιστική Ποικιλομορφία» και οι συμμετέχοντες ήταν 39 νέοι και νέες μεταξύ 20 και 30 ετών, από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιορδανία και το Ισραήλ. Οι ομάδες διέμειναν στον Άγιο Πέτρο Βόρειας Κυνουρίας το πενταήμερο 18-22 Φεβρουαρίου, και στο Λεωνίδιο Νότιας Κυνουρίας μεταξύ 23-27 Φεβρουαρίου.
Στόχοι της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των νέων σχετικά με θέματα προστασίας της πλούσιας μεσογειακής βιοποικιλότητας και η ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων μεταξύ τους και με τον τόπο φιλοξενίας. Βασίστηκε δηλαδή στην απλή διαπίστωση ότι το «διαφορετικό» είναι καλό: τα φυσικά οικοσυστήματα χρειάζονται πολλά διαφορετικά είδη για να είναι υγιή και ανθεκτικά και με τον ίδιο τρόπο οι ανθρώπινες κοινωνίες γίνονται ‘γονιμότερες’ όταν σε αυτές συνυπάρχουν διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμοί.
Η περιβαλλοντική ενημέρωση έγινε μέσα από πλήθος παρουσιάσεων, δραστηριοτήτων και επισκέψεων πεδίου. Έγιναν παρουσιάσεις από εκλεκτούς προσκεκλημένους ομιλητές: την πρόεδρο του Οικολογικού Πάρκου Πάρνωνα-Μουστού κυρία Μαρία Αναγνωστοπούλου, το Γενικό Διευθυντή της Αναπτυξιακής Εταιρίας Πάρνωνα κύριο Μαρίνο Μπερέτσο, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου κύριο Γεώργιο Κόκκορη και πολλούς άλλους. Παράλληλα, οι συμμετέχουσες ομάδες νέων έκαναν δικές τους παρουσιάσεις για τις προστατευόμενες περιοχές στη χώρα τους, πήραν μέρος σε ομαδικά εκπαιδευτικά εργαστήρια και επισκέφθηκαν τα Περιβαλλοντικά Κέντρα Ενημέρωσης στον Άγιο Πέτρο το Άστρος και Λεωνίδιο.
Παράλληλα, οι νέοι ήρθαν σε επαφή με τον απαράμιλλο φυσικό πλούτο του Πάρνωνα μέσα από τρεις περιηγήσεις σε περιοχές υψηλής οικολογικής σημασίας όπως τα δάση Δενδρόκεδρου και τον Υγρότοπο Μουστού και δοκίμασαν τα εξαιρετικά τοπικά, βιολογικά προϊόντα της περιοχής.
Η διαπολιτιστική ανταλλαγή, που αποτελούσε εξίσου σημαντική πτυχή του προγράμματος, έγινε μέσα από δραστηριότητες όπως οι «διαπολιτισμικές βραδιές» στις οποίες η κάθε συμμετέχουσα χώρα παρουσίαζε μουσική, χορό, φαγητό, ήθη, έθιμα και παραδόσεις της. Επίσης οι νέοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την πλούσια πολιτιστική παράδοση της Κυνουρίας με την επίσκεψη σε πλήθος παραδοσιακών χωριών και οικισμών (Άγιος Πέτρος, Καστρί, Σίταινα, Κοσμάς), την επαφή με τους κατοίκους της περιοχής, τη συμμετοχή σε τοπικές εκδηλώσεις του Λεωνιδίου για την Τσικνοπέμπτη, την περιήγηση στις Μονές Μαλεβής και Έλωνας, τη γνωριμία με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, την επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο του Κοσμά και το εκπληκτικό λαογραφικό μουσείο των μαθητών του ΕΠΑΛ Άστρους και φυσικά με τη γνωριμία με την Τσακώνικη παράδοση και την αρχαία δωρική διάλεκτο.
Οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με την τοπική κοινωνία, γνωρίστηκαν με τους μαθητές του δημοτικού και γυμνασίου σχολείου του Λεωνιδίου και τέλος, στο κλείσιμο της δημόσιας εκδήλωσης / ημερίδας, που διοργάνωσε ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου στο Λεωνίδιο ευχαρίστησαν τους κατοίκους της περιοχής που χάρη στη συγκινητική τους φιλοξενία, μετέτρεψαν μια συνάντηση νέων σε αξέχαστη εμπειρία.
Τέλος, μέσα από καλλιτεχνικά και φωτογραφικά εργαστήρια αποτύπωσαν τις καλύτερές τους εμπειρίες, ώστε να γίνουν πρεσβευτές της φυσικής ομορφιάς, του πολιτιστικού πλούτου και της ζεστής φιλοξενίας της Κυνουρίας μετά την επιστροφή στις πατρίδες τους.
Ευχαριστούμε θερμά την «Γ.Καραβίας & Συνεργάτες Ε.Π.Ε» για την ευγενική χορηγία της ασφαλιστικής κάλυψης των συμμετεχόντων.
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και το Δήμο Νότιας Κυνουρίας για την πολύτιμη υποστήριξη που παρείχαν.
Ευχαριστούμε την Αναπτυξιακή Εταιρία Πάρνωνα για την πολύτιμη συνεργασία στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος.


Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου