Πρόταση- πρόσκληση του Δημάρχου Νότιας Κυνουρίας

Π ρ ο ς
Φορέα Διαχείρισης ΄Ορους Πάρνωνα και Υγρότοπου Μουστού
Θέμα: Σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων του Φορέα Διαχείρισης ΄Ορους Πάρνωνα και Υγρότοπου Μουστού σε συνεργασία με τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας.
Με την επιστολή μου αυτή σας παρακαλώ να προγραμματίσετε μία συνάντηση / σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα σας με τον Δήμαρχο – τον Πρόεδρο – τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου – τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων και τους Εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Λεωνίδιο (αίθουσα βιβλιοθήκης Δημαρχείου) την 13η Μάιου 2011 (ώρα 18.00΄), προκειμένου να σχεδιάσουμε από κοινού τις δράσεις σας για την περιοχή μας και να προετοιμαστούμε επίσης από κοινού για την συνεργασία μας.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ.
Α. ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ – ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ & ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΣΑΚΩΝΙΑΣ.
Σε συνέχεια σχετικής συνεννόησης με την Δημοτική Αρχή Λεωνιδίου, προτείνεται η δημιουργία Βοτανικού Σταθμού στο Λεωνίδιο, επί συγκεκριμένου δημοτικού και χαρακτηριστικού κτιρίου τοπικής αρχιτεκτονικής (οικία Αργυρού / συνοικία «Κοίλασος» Δημοτικής Ενότητας Λεωνιδίου), σε συνδυασμό με τη δημιουργία Κέντρου Ανάδειξης της Τσακωνιάς, ως ιδιαίτερο στοιχείο του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής μας.
Το Κέντρο Ανάδειξης της Τσακωνιάς θα περιλαμβάνει στις δραστηριότητές του:
1. Την ανάδειξη και την διάσωση της τσακώνικης διαλέκτου και του τσακώνικου χορού καθώς και των κάθε είδους αρχείων της Τσακωνιάς.
2. Την ανάδειξη προϊόντων της τοπικής γαστρονομίας και διατροφής [κύκλος παραγωγής τοπικών προϊόντων (τσακώνικη μελιτζάνα, τσακώνικο μανταρίνι, τσακώνικο ψωμί, λάδι – κρασί – μέλι – τυροκομικά – αλιεύματα – χαρούπια – κάστανα – καρύδια – βρώσιμα παράγωγα αρωματικών φυτών / άγριων χόρτων και βολβών Νότιας Κυνουρίας κ.λ.π)] ως στοιχεία παραδοσιακών αγροτικών δραστηριοτήτων και πολιτισμού.
3. Ανάδειξη της τοπικής αρχιτεκτονικής των παραδοσιακών οικισμών της Τσακωνιάς – του Κοσμά – του Παλαιοχωρίου και των Πελετών, με τη σημείωση ότι ο οικισμός του Λεωνιδίου χαρακτηρίστηκε πρόσφατα ιστορικός τόπος.
Οι απαραίτητες εργασίες και ενέργειες, για την εγκατάσταση και την παραχώρηση στην κοινή χρήση των παραπάνω λειτουργιών στην οικία Αργυρού είναι:
α. Εργασίες αποκατάστασης και διαμόρφωσης κτιρίου.
β. Εξοπλισμός εκθεμάτων (εξοπλισμός – φωτισμός – έπιπλα – βιβλιοθήκες – προθέματα – διοράματα κ.λ.π).
γ. Ενέργειες και δράσεις προβολής και προώθησης του Κέντρου και της ευρύτερης περιοχής (φυλλάδια, cd, site κ.λ.π).
Την λειτουργία του Κέντρου αυτού, αφού αναδειχθεί και την περιποίησή του θα αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας, μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησής του, όπως θ’ αποτυπωθεί στην μεταξύ μας Προγραμματική Σύμβαση για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης.
Σημειώστε σας παρακαλώ ότι ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας διαθέτει πλήρη ετοιμότητα για ταχεία ωριμότητα σχετικών τεχνικών και μουσειακών μελετών.
Β. ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ.
Προτείνεται η ανάδειξη της μοναδικής βιοποικιλότητας της περιοχής, με συγκεκριμένες δράσεις που θα σχεδιάσουμε και θα προωθήσουμε από κοινού.
Γ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ.
Προτείνεται, με δεδομένη την σημαντική εμπειρίας σας και εμπειρία μας σε παρόμοιες δράσεις και επειδή το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον ενδείκνυται, η διοργάνωση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πολιτών στην περιοχή του Δήμου μας (κυρίως μαθητών – σπουδαστών – φοιτητών) από τον Φορέα σας και την Εκπαιδευτική Κοινότητα του Δήμου μας.
Δ. ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ – ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΔΑΣΙΚΗΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ.
1. Προτείνεται οι παρεμβάσεις αυτές να προκύψουν από την εκπόνηση σχετικής μελέτης. Μπορούν να γίνουν στις διαδρομές (ενδεικτική αναφορά):
* Τσέρφος – Παλιόχωρα – Οριόντας – Μονή Αγίου Νικολάου Καρυάς - ΄Ανω Τυρός.
* Σαπουνακέϊκα – Πρέγασος.
* ΄Ανω Τυρός – Σαπουνακέϊκα – Πέρα Μέλανα – Πραγματευτής – Λεωνίδιο.
* Παραλία Τυρού & Σαπουνακέϊκων – Πέρα Μέλανα – Λιβάδι.
* Λεωνίδιο – Μονή Αγίου Νικολάου Σίντζας.
* Λεωνίδιο – Μονή ΄Ελωνας – Κοσμάς.
* Λεωνίδιο – Βασκίνα – Σοχά – Μονή Αγίου Νικολάου Καρυάς.
* Λεωνίδιο – Τσιτάλια – Τζούμος – Πελετά.
* Μονή ΄Ελωνας – Παλιοχώρι - ΄Αγιος Βασίλειος.
* Λεωνίδιο – Βλησιδιά (Νιοχώρι) – Κοσμάς.
* Κοσμάς – Παλιοχώρι - ΄Αγιος Βασίλειος – Πλατανάκι.
* Πλατανάκι – Κορυφή Ψάρι – Κοσμάς.
* Πούλιθρα – Πηγάδι.
* Πούλιθρα - ΄Αγιος Γεώργιος.
* Πηγάδι – Φωκιανός.
* Βλησιδιά – Κουνουπιά – Μαρί – Κρεμαστή.
2. Προτείνεται η έκδοση ενιαίου χάρτη μονοπατιών δασικής αναψυχής και πεζοπορικού τουρισμού Δήμου Νότιας Κυνουρίας καθώς επίσης και η έκδοση φυλλαδίων προβολής των σχετικών πεζοπορικών διαδρομών.
Ε. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΛΙΜΝΗΣ «ΠΕΛΙΑΣ» (ΛΕΩΝΙΔΙΟ) ΚΑΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΦΩΚΙΑΝΟΥ, ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥΣ.
Προτείνεται η ανάληψη της παραπάνω δράσης όπως θα προκύψει από την εκπόνηση σχετικής μελέτης.

Ο Δ ή μ α ρ χ ο ς
Ιωάννης Η. Μαρνέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου