15η Γιορτή Τσακώνικης Μελιτζάνας

Για 15η χρονιά διοργανώνεται η Γιορτή Τσακώνικης Μελιτζάνας Λεωνιδίου, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Αυγούστου 2012 και ώρα 19.30 μ.μ., στην περιοχή της Πλάκας.
Ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας θέλοντας να προβάλει και να αναδείξει την Τσακώνικη Μελιτζάνα, το ιδιαίτερο αυτό προϊόν που καλλιεργείται στο Λεωνίδιο και έχει χαρακτηριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), αλλά και να τιμήσει τους αγρότες που συνεχίζουν να ασχολούνται με την καλλιέργειά της, διοργανώνει κάθε χρόνο, τον Αύγουστο, τη «Γιορτή της Τσακώνικης Μελιτζάνας».
* Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Νότιας Κυνουρίας και τις ομιλίες των επίσημων προσκεκλημένων.
* Θα ακολουθήσουν ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό Όμιλο Λεωνιδίου, με πρώτο χορό τον Τσακώνικο.
* Θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός φαγητού με βάση την Τσακώνικη Μελιτζάνα Λεωνιδίου.
* Οι επισκέπτες θα δοκιμάσουν εδέσματα μελιτζάνας και θα ζήσουν από κοντά την αυθεντική φιλοξενία του τόπου και τα γνήσια προϊόντα της τσακώνικης γης.
* Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσική χορό και τραγουδι
Σας προσκαλούμε για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τη μεγάλη αυτή γιορτή, τιμή στην παράδοση, τη φύση και τη μαγειρική τέχνη, στην Πλάκα Λεωνιδίου.

Είναι η μόνη μελιτζάνα που έχει γλυκιά γεύση.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπικού εδάφους και το μικροκλίμα της περιοχής προφανώς ευθύνονται γι’ αυτό.
Δεν έχει κυρτότητα, είναι επιμήκης με μήκος 20-25 εκατοστά, διάμετρο 4-6 εκατοστά και λίγο πιο χοντρή στη μέση.
Ο φλοιός της είναι λείος και γυαλιστερός, ανοιχτού μωβ χρώματος, με πιο ανοιχτόχρωμες ραβδώσεις.
Ωριμάζει πιο πρώιμα από άλλες περιοχές και ο καρπός της χρησιμοποιείται σε πολλούς συνδυασμούς στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, με κυριότερο προϊόν το παραδοσιακό γλυκό κουταλιού μελιτζανάκι.
Η Τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου συγκαταλέγεται από τον Μάρτη του 1996 μεταξύ των 317 ευρωπαϊκών προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.), κατοχυρώνοντας στους παραγωγούς του Λεωνιδίου την αποκλειστικότητα καλλιέργειας της συγκεκριμένης ποικιλίας μελιτζάνας υπό την τήρηση αυστηρών προδιαγραφών παραγωγής.
notiakynouria.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου