Ολονύκτια προσκυνηματική πορεία του ΕΟΣ στην Έλωνα

Tην καθιερωμένη ολονύκτια προσκυνηματική πορεία προς την Ι.Μ. Παναγίας Έλωνας θα πραγματοποιήσει και φέτος o Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης, το Σάββατο 11, προς Κυριακή 12 Αυγούστου.

Η εκκίνηση της πορείας θα γίνει στις 8 το βράδυ του Σαββάτου από την Καλλιθέα (Ζαραφώνα) και, με ενδιάμεσο σταθμό στον Κοσμά, θα καταλήξει στην Έλωνα νωρίς το πρωί της Κυριακής. Η πορεία χαρακτηρίζεται δύσκολη και η διάρκειά της είναι περίπου 10 ώρες.

Η συμμετοχή προϋποθέτει πολύ καλή φυσική κατάσταση, κατάλληλα υποδήματα και ρουχισμό, φακό χειρός ή κεφαλής με εφεδρικές μπαταρίες, επαρκή ποσότητα πόσιμου νερού και πρόχειρου φαγητού και προηγούμενη συνεννόηση με την Γραμματεία του Συλλόγου (2731022574- ώρες καταστημάτων) μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, 10/8.

Η μετακίνηση προς Καλλιθέα και η επιστροφή από Έλωνα θα γίνει με ΙΧ ή μισθωμένα οχήματα και αναλόγως του αριθμού των ενδιαφερομένων.

Σύντομο ιστορικό

Η ετήσια αυτή εξόρμηση συνιστά αναβίωση της πορείας που ακολουθούσαν τα παλαιότερα χρόνια οι προσκυνητές των χωριών του κεντρικού Πάρνωνα και καθιερώθηκε πριν λίγα χρόνια με πρωτοβουλία του παλαιού μέλους του Ε.Ο.Σ. κ. Παναγιώτη Γιαννακόπουλου, ο οποίος ανέλαβε την ανίχνευση και προσήμανση της διαδρομής.

Στη συνέχεια με εθελοντική συμμετοχή αρκετών μελών και φίλων του Συλλόγου έγινε συμπλήρωση της σήμανσης και αποκατάσταση της βατότητας σε μεγάλο μέρος της διαδρομής.

Η καταστροφική πυρκαγιά του 2007 έπληξε καίρια το πρώτο τμήμα από την Καλλονή (Πέρπενη) ως την Καλλιθέα, που, επί του παρόντος, δεν έχει γίνει δυνατός ο καθαρισμός του.

Το 2009, με εθελοντική εργασία και ανάληψη των σχετικών δαπανών υλικών από τον τ. Πρόεδρο του Ε.Ο.Σ., γιατρό Ιωάννη Μιχελόγγονα, ανασημάνθηκε πλήρως το τμήμα από την Καλλιθέα ως την κορυφογραμμή πλησίον του Κοσμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου