Καλύβι στο Κοκάνι = μεζονέτα στο Κολονάκι;

Επιστολή Σκαντζού Νικολάου του Ηλία συνταξιούχου κατοίκου Κορακοβουνίου Κυνουρίας

Προς: τον Υπουργό Οικονομίας και συμπατριώτη Γκίκα Χαρδούβελη

Κύριε Υπουργέ και αγαπητέ Συμπατριώτη
 
Είστε Υπουργός Οικονομίας και είμαι ένας απλός πολίτης. Έχουμε όμως κάτι κοινό.
Κατάγεστε από από την Κυνουρία όπως και εγώ. Εσείς από μικρό  παραλιακό χωριό  τα Πούληθρα, εγώ από έναν ορεινό  αγροτοκτηνοτροφικό συνοικισμό το Κοκάνι, αποτελούμενο από 8 καλύβες.
Εγώ γνωρίζω τα Πούληθρα και τα έχω επισκεφθεί. Εσείς κύριε Υπουργέ πιθανότατα δεν γνωρίζετε το Κοκάνι.
Και πώς να το γνωρίζετε άλλωστε αφού είναι στη μέση του πουθενά και τι δουλειά μπορεί να είχατε για  να πάτε εκεί.
Δεν θα σας κατηγορήσω που πιθανότατα να μην το γνωρίζετε, αλλά και πώς θα μπορούσα άλλωστε.
Το 
Kοκάνι κύριε Υπουργέ κάποτε ήταν " ζωντανό ",τηρουμένων των αναλογιών, αφού το κατοικούσαν 8 αγροτοκτηνοτρόφοι με τις οικογένειές τους, τα κοπάδια τους και τα σταροχώραφά τους ( ο θεός να τα κάνει).
Είχαν κτίσει τα σπίτια τους (καλύβια) ,τα περισσότερα  με ξερότοιχους, που σημαίνει με σκέτη πέτρα και χωρίς ίχνος λάσπης δηλαδή.
Σήμερα δεν κατοικεί κανείς εκεί. Οι παλαιοί έχουν πεθάνει και από τα παιδιά τους οι περισσότεροι  είναι πλέον γέροι συνταξιούχοι και ζουν με μία σύνταξη πείνας του ΟΓΑ.
Εκεί γεννήθηκα και εγώ κύριε Υπουργέ, εκεί μεγάλωσα σε πολύ φτωχικές συνθήκες. Σε μία μικρή καλύβα 20 τετραγωνικών, με φωτισμό το λυχνάρι,  και θέρμανση τη φωτιά στο φωτογώνι όπως το λέγαμε. Ο ύπνος; Στρωματσάδα !
Για να πήγαινα στο σχολείο μαζί με τα άλλα παιδιά του συνοικισμού, έπρεπε κάθε μέρα (χιόνιζε ή έβρεχε) να διανύσουμε με τα πόδια μία απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων.
Παλιές εποχές ,με πρωινό και απογευματινό σχολείο και  ένα ξεροκόμματο ψωμί για μεσημεριανό.
Πέρασαν τα χρόνια και κάποια στιγμή ο 95χρονος πατέρας μου (μακαρίτης πλέον) πριν μου  μεταβιβάσει την καλύβα, μου ζήτησε να  βάλω ηλεκτρικό ρεύμα, με το επιχείρημα  ότι η δαπάνη ήταν πολύ μικρή. Και πράγματι έτσι ήταν. Η μικρή δαπάνη ήταν όμως και μία παγίδα, μία φάκα θα έλεγα ( όπως απεδείχθη εκ των υστέρων) με τυρί, την οποία τότε δεν είδαμε, γιατί δεν φαινόταν.
 Είδαμε μόνο το τυρί και "τσιμπήσαμε".
 Εγώ  βέβαια είχα τις αντιρρήσεις μου (και δικαιολογημένα) αφού πλέον η καλύβα ήταν ακατοίκητη και μισορημαγμένη και τι νόημα θα είχε (έλεγα,),να ήταν.......ηλεκτροφωτισμένη' αφού δεν επρόκειτο να κατοικίσει κανείς εκεί.
Μου είχε δε κάνει τότε μεγάλη κατάπληξη για το πως η ΔΕΗ αποφάσισε τόσο εύκολα, να δαπανήσει και να "φυτέψει" σειρά από κολώνες με γραμμές μεταφοράς ρεύματος για να φτάσει μέχρι το απομεμακρυσμένο Κοκάνι που είχε 8 καλύβες ακατοίκητες, όλες κι' όλες, για  τις οποίες βεβαίως δεν γνώριζε και πόσοι από τους ιδιοκτήτες θα αποφάσιζαν τελικά, να συνδέσουν με παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
 Να γίνουν συνδρομητές της δηλαδή  και να εισπράττει και έσοδα.
Σημειώστε ότι από τις 8 καλύβες εντέλει μόνο 2 συνδέθηκαν και ηλεκτροφωτίστηκαν.
Εν πάση περιπτώσει για να μην  χαλάσω το χατίρι του πατέρα μου ( υπερήλικας γαρ), συναίνεσα και συνέδεσα την καλύβα με ρεύμα.
Και όταν λέμε σύνδεση μη φανταστείτε τίποτε σπουδαίο!  3 λάμπες των 40 wat ( 2 μέσα 1 έξω) και 1 πρίζα !!
Όπως ήταν φυσικό ξεκίνησαν να έρχονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ οι οποίοι αφού δεν υπήρχε κατανάλωση περιείχαν μόνο το πάγιο.
Περιείχαν βέβαια και Δημοτικά τέλη και Δημοτικό φόρο,  κρατήσεις υπέρ ΕΡΤ καθώς και μία κράτηση  της οποίας το όνομα δεν θυμάμαι. Θυμάμαι μόνο ότι πήγαινε υπέρ των Τελωνειακών σε αντικατάσταση των ΔΕΤΕ που έπαιρναν παλαιότερα από το Υπουργείο Οικονομικών στο οποίο ανήκουν ,και τους τα έκοψαν μεν, αλλά συνέχισαν να τους τα δίνουν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Φόρτωσαν δηλαδή  το βάρος στους καταναλωτές της. !! Αυτό λίγοι τον γνωρίζουν.
Εξωφρενικό !! Μία ετοιμόρροπη καλύβα στο Κοκάνι πλήρωνε τους τελωνειακούς του..... Πειραιά και των άλλων λιμανιών της Ελλάδος, ενώ οι κάτοικοί της δεν είχαν δεί ποτέ τους  θάλασσα !!
Περιττό να πούμε ότι ο τοπικός Δήμος(χιλιόμετρα μακριά) που εισέπραττε τα ανταποδοτικά τέλη όχι μόνο δεν είχε ανταποδώσει ποτέ και τίποτε, αλλά δεν ήξερε και κατά πού έπεφτε το Κοκάνι.
Σημειώστε κύριε υπουργέ ότι η χαρά του φωτισμού της καλύβας στο Κοκάνι κράτησε μόλις πέντε λεπτά, για μία και μοναδική φορά όταν ο ιδιοκτήτης έστριψε τον διακόπτη για να δει άν είχε πάει το ρεύμα όταν το συνέδεσαν.
 Ας είναι.
Όλα τα παραπάνω κύριε Υπουργέ  ήταν σχετικά υποφερτά για την καλύβα στο Κοκάνι και τον ιδιοκτήτη της, μέχρι τη στιγμή που ο προκάτοχός σας Στουρνάρας κάλεσε την καλύβα και τον  ιδιοκτήτη  να πληρώνει" λέει " και....... ΕΤΗΔΗΕ.!! Ήτοι:  500 Ευρώ το χρόνο παρακαλώ !!
Θα πρέπει να σας πληροφορήσω ότι με 500 Ευρώ αγοράζεις πέντε τέτοιες καλύβες. Βεβαίως δεν υπάρχουν ηλίθιοι την σήμερον ημέρα να τις αγοράσουν, την στιγμή που πουλιούνται παλάτια σε εξευτελιστικές τιμές  και κανείς δεν τα αγοράζει.
Συγχωρέστεμε για την έκφραση που θα χρησιμοποιήσω αλλά δεν είναι δική μου. Το παλιό ΕΤΗΔΗΕ, που σήμερα το λέτε ΕΝΦΙΑ, ο Λαός το λέει ΧΑΡΑΤΣΙ. Χρησιμοποιεί δηλαδή  την Τούρκικη λέξη και δικαίως ,αφού μόνον Τούρκος θα τολμούσε να βάλει ΧΑΡΑΤΣΙ, στην ετοιμόρροπη καλύβα των 20 τετραγωνικών στο Κοκάνι.
Το λυπηρό ήταν ότι ο Χαρατζής, δυστυχώς δεν ήταν Τούρκος, ήταν Έλληνας και άκουγε στο όνομα Στουρνάρας.
Η καλύβα πλήρωσε υποχρεωτικά τον πρώτο χρόνο το χαράτσι, αφού δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, αλλά ως τόσο, έκοψε το ρεύμα και περίμενε.
Και τώρα που ήρθατε εσείς κύριε Υπουργέ σε αντικατάσταση του Στουρνάρα τι λέτε στην καλύβα απ'το Κοκάνι και στον ιδιοκτήτη της;
Τους λέτε συνέχισε να πληρώνεις και ας μην έχεις ρεύμα. Σκάσε και πλήρωνε δηλαδή.
 Γιατί;
Μάλλον  επειδή   είχε την "τύχη" εκεί στην ερημιά που βρίσκεται να φωτιστεί για μόλις 5 λεπτά με ηλεκτρικό φως κάποια στιγμή. Είναι αυτός λόγος κύριε Υπουργέ για να πληρώνει 500 ευρώ το χρόνο, χαράτσι;
Επί ποίας αντικειμενικής αξίας υπολογίζετε το χαράτσι ;
Απ'όσο γνωρίζω δεν έχει πουληθεί ποτέ καλύβα στο Κοκάνι για να έχετε συγκριτικά στοιχεία.
Τελικά, τι αξία μπορούν να έχουν οι 500 πέτρες από τις οποίες αποτελείται και τα 100 κεραμίδια;
Εκτός και υπολογίζετε ότι τα δύο μικρά παράθυρα και η μία πόρτα που έχει, είναι τα στοιχεία εκείνα που δίνουν υψηλή αντικειμενική "αξία" στην καλύβα.
Για να μην σας κουράσω άλλο κύριε Υπουργέ θέλω να σας καταστήσω σαφές ότι σαν ιδιοκτήτης αδυνατώ να ανταποκριθώ και να πληρώσω το χαράτσι γιατί πλέον δεν έχω. Και δεν έχω, διότι την σύνταξη μου, το μοναδικό μου έσοδο( με το κόψε-κόψε) μού την καταντήσατε ποσό ελεημοσύνης ή και φιλοδώρημα.
Από το να πληρώσω, προτιμώ να επιβιώσω !
Κατά συνέπειαν σας λέω αυτό: ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΕΙΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΜΗ ΕΧΟΝΤΟΣ
Θα μου πείτε τι μένει;
Μένουν δύο τινά. Το πρώτο είναι να μεταβιβάσω στο Υπουργείο σας την "βίλα μου" και στην περίπτωση που δεν τη θέλετε, θα ακολουθήσει υποχρεωτικά το δεύτερο.
Ποιό είναι αυτό.

Μα να της βάλω φουρνέλο ή να την κάψω κύριε Υπουργέ.
Και θα το κάνω, παρ'όλο που όταν την κοιτάζω μετράω επάνω της,  τους κόπους και τα βάσανα των γονέων μου,αλλά και τις ατελείωτες παιδικές μου αναμνήσεις. 

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
και με τιμή
Νικόλαος Η. Σκαντζός

1 σχόλιο:

  1. ο ανθρωπος εγραψε.
    στειλτε το και στα καναλια να γελασει καθε παρδαλο κατσικι με τα επινοηση στουρναρα επιστημονικης φαντασιας.
    αλλα τι να λεμε.................εδω ο βενιζελος χρησιμοποιει το πρωθυπουργικο αεροσκαφος για να μην χασει ωρες διακοπων και γευματων απο τις ταβερνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή