Το Λεωνίδιο στις 12 περιοχές της χώρας με υπερβολική ρύπανση από λιπάσματα


Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωδικαστήριο για τη νιτρορύπανση
Και άλλες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου δέχονται υπερβολική ρύπανση από τις ουσίες των λιπασμάτων
Η περιοχή του Λεωνιδίου στο Δήμο Νότιας Κυνουρίας από την Αρκαδία αλλά και οι περιοχές της Σπάρτης, του Έλους-Σκάλας, της Κορίνθου και της Μεσσηνίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου συμπεριλαμβάνονται στις 12 συνολικά περιοχές της χώρας που μολύνονται υπερβολικά από τη χρήση λιπασμάτων. Μάλιστα αυτή η μόλυνση έχει ως αποτέλεσμα η χώρα μας να καταδικαστεί από το Ευρωδικαστήριο.
Οι 12 περιοχές της χώρας που εκτός από την Πελοπόννησο βρίσκονται στον ποταμό Έβρο, στη Θεσσαλονίκη, στην Πέλλα, στην Ημαθία, στη Θεσσαλική πεδιάδα, στο Νομό Ευβοίας, στην Κάτω Αχαΐα, στα Λουσικά, στον Άραξο, στα Σφαγαίικα, στο Αίγιο, στην Ηλεία, στην Ανατολική Κρήτη, στην Ανατολική Αττική και στον Ασωπό δεν χαρακτηρίστηκαν ως «ευσπρόβλητες» από τη χώρα μας και δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους.
Ο χαρακτηρισμός των περιοχών που αντιμετωπίζουν προβλήματα νιτρορρύπανσης (από λιπάσματα) ή ευτροφισμού ως ευπρόσβλητων και η λήψη μέτρων επιβάλλονται από την κοινοτική νομοθεσία. Το 2010, η Ελλάδα κατήρτισε έναν κατάλογο με τα ευπρόσβλητα υδατικά σώματα, τον οποίο η Επιτροπή χαρακτήρισε ελλιπή.
Οι ελληνικές αρχές υποστήριξαν μεν ότι η αναθεώρηση των ευπρόσβλητων περιοχών είναι υπό εξέλιξη, εκτίμησαν δε ότι οι περιοχές που ζητεί η Επιτροπή δεν πρέπει οπωσδήποτε να χαρακτηριστούν ευπρόσβλητες ζώνες σε όλη την έκτασή τους. Ωστόσο οι ελληνικές αρχές δεν αμφισβήτησαν ότι στις περιοχές αυτές η περιεκτικότητα σε νιτρικά ιόντα είναι πάνω από τα όρια, ενώ παραδέχθηκαν ότι ορισμένες μάζες γλυκών υδάτων που έχουν προσβληθεί από φαινόμενο ευτροφισμού δεν ελήφθησαν υπόψη.
«Η Ελληνική Δημοκρατία, καθόσον δεν χαρακτήρισε “ευπρόσβλητες” ορισμένες ζώνες, στις οποίες παρατηρείται παρουσία μαζών υπόγειων ή επιφανειακών υδάτων που προσβάλλονται από συγκεντρώσεις νιτρικών ιόντων μεγαλύτερες από 50 mg/l και/ή από φαινόμενο ευτροφισμού, και δεν εκπόνησε τα προγράμματα δράσεως σχετικά με τις ζώνες αυτές εντός ενός έτους μετά τον εν λόγω χαρακτηρισμό, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της Οδηγίας 91/676/ΕΟΚ, για την προστασία των υδάτων από τη νιτρορρύπανση γεωργικής προέλευσης», καταλήγει η απόφαση.

1 σχόλιο:

  1. καλα να παθουμε που θελουμε τις ζελατινες.αντι να τις μειωνουν,αυτοι τις αυξανουν.
    λες και δεν το ξεραμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή