17η Γιορτή Τσακώνικης Μελιτζάνας


Ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας με τη συμβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα πραγματοποιήσει την «17η Γιορτή Τσακώνικης Μελιτζάνας», το Σάββατο 29 Αυγούστου 2015, στο λιμάνι της Πλάκας Λεωνιδίου.
Πρόκειται για μια σπουδαία γιορτή – θεσμό της περιοχής, μιας και αναδεικνύεται και υποστηρίζεται το ιδιαίτερο αυτό προϊόν που καλλιεργείται στο Λεωνίδιο. Έχει χαρακτηριστεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) από το Μάρτη του 1996, κατοχυρώνοντας στους παραγωγούς του Λεωνιδίου την αποκλειστικότητα καλλιέργειας της συγκεκριμένης ποικιλίας μελιτζάνας υπό την τήρηση αυστηρών προδιαγραφών παραγωγής.

Το Πρόγραμμα της  «17ης Γιορτής Τσακώνικης Μελιτζάνας» θα περιλαμβάνει:
  • Διαγωνισμό μαγειρικής με φαγητά και γλυκά με βάση την τσακώνικη μελιτζάνα.
  • Χαιρετισμό Δημάρχου Νότιας Κυνουρίας και ομιλίες επίσημων προσκεκλημένων.
  • Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από τον Χορευτικό Σύλλογο Λεωνιδίου.
  • Συναυλία με παραδοσιακό, λαϊκό και νησιώτικο πρόγραμμα με τη Στέλλα Κονιτοπούλου και την ορχήστρα της.
  • Κέρασμα μικρών εδεσμάτων με βάση την τσακώνικη μελιτζάνα.
  • Λειτουργία υπαίθριας αγοράς με τοπικά προϊόντα.
Ακόμα, το λιμάνι της Πλάκας του Λεωνιδίου, από την 29η Αυγούστου, θα έχει την τιμή να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει για μία εβδομάδα το «Πλωτό Μουσείο Νεράιδα». Το επιβατηγό πλοίο Νεράιδα ναυπηγήθηκε ως Laurana το 1939 και το 1949 αγοράστηκε από τον Γιάννη Λάτση. Δρομολογήθηκε στη γραμμή του Αργοσαρωνικού, λαμβάνοντας το ελληνικό του όνομα Νεράιδα. Αίγινα, Μέθανα Πόρος, Ύδρα, Ερμιόνη, Σπέτσες, Λεωνίδιο, Μονεμβασιά και Επίδαυρος μερικοί από τους προορισμούς του. Το 1974 το πλοίο αποσύρθηκε και μετά από 33 χρόνια, το 2007, ξεκίνησε η μετατροπή του σε πλωτό μουσείο που φιλοξενεί την ιστορία του σκαριού και την επιχειρηματική ιστορία του ιδιοκτήτη του.
Οι κάτοικοι της περιοχής μας και οι επισκέπτες μας, μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να επισκεφθούν μέχρι και την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου το «Πλωτό Μουσείο Νεράιδα», σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας που θα αναρτηθεί σε σχετικές αφίσες. Επιπλέον, τα παιδιά 6-12 ετών θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ένα Παιχνίδι Εν Πλω» που θα πραγματοποιείται καθημερινά. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του μουσείου www.neraida.org.
notiakynouria.gov.gr

3 σχόλια:

  1. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Δημήτρη τον Κουνιά που έφερε το πλοίο και ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να το θαυμάσει στον Τυρό και στη συνέχεια στο Λεωνίδιο, τέτοιους πατριώτες χρειάζεται ο τόπος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ερώτηση της ημέρας. Ποιός επισκέφθηκε το πλοίο όταν είχε δέσει στο Ναύπλιο για να κάνει τις διασυνδέσεις;
    Υ.Γ. Κάποιος μπέρδεψε τη Νεράιδα με καμιά φθηνιάρα γοργόνα, δεν είναι έτσι τα πράγματα φίλε μου κι όταν δίνεις το λόγο σου κάπου και δεν τον τηρείς στο τέλος δίνεις κάτι άλλο που δε σου αρέσει και τσούζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σιγα μην εφερε ο Κουνιας το Νεράιδα στο Λεωνιδιο αυτος ουτε τον πυρετο του δεν θα εδινε στο Λεωνιδιο (Πηγε σε στο μενουμε Ελλαδα και ξεχασε να πει κατι για το ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟ) και θα μας εστελνε το πλοιο χαχαχα!!! Αλλα ειναι περιεργο που δεν τους εβρισε για να μην ερθει καθολου !!!!(ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤ1 ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΓΥΡΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΤΥΡΟ )

    ΥΓ Το Νεράιδα ηθελε να ερθει απο πέρυσι το Σεπτέμβρη απλα δεν εγιναν οι ενεργιες απο τον Μαρνερη

    ΑπάντησηΔιαγραφή