Ταξίδι-επιστροφή του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα στο λιμάνι της Πλάκας Λεωνιδίου


Σε έναν από τους τακτικούς προορισμούς των αλλοτινών δρομολογίων του, το Λεωνίδιο, επιστρέφει μετά από περισσότερα από 40 χρόνια το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα, το μοναδικό στη χώρα μας πλωτό μουσείο με δυνατότητα να πραγματοποιεί ταξίδια. Θα είναι ανοικτό για δωρεάν επισκέψεις από το κοινό από την 1η έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2015. Παράλληλα, κάθε πρωί στις 10:30 και για μία ώρα, θα πραγματοποιείται στο πλοίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ένα παιχνίδι εν πλω», για παιδιά 6-12 ετών.
Το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, αποτελώντας έναν από τους βασικούς τομείς δραστηριοποίησής του. Στόχους έχει την ανάδειξη του πεδίου της επιχειρηματικής ιστορίας και την προβολή της ναυτιλιακής και ναυτικής ιστορίας της χώρας μας στις νεώτερες γενιές. Η επίσημη πρώτη παρουσίαση του πλοίου στο κοινό με τη νέα του μορφή, μετά την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του, πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013, με την επίσκεψη-επιστροφή του στους παραδοσιακούς προορισμούς του στον Αργοσαρωνικό, διάρκειας δεκαπέντε ημερών, κατά την οποία προσέλκυσε περίπου 8.000 επισκέπτες. Μέχρι σήμερα, το μουσείο έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 28.000 άνθρωποι.
Το πλοίο ναυπηγήθηκε ως «Laurana» το 1939 στο τότε ιταλικό Fiume, στις σημερινές ακτές της Κροατίας. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως επιβατηγό και κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως διασωστικό σκάφος. Το 1949 αγοράστηκε από έναν νέο τότε εφοπλιστή, τον Γιάννη Λάτση, επισκευάστηκε, μετονομάστηκε σε «Νεράιδα» και τοποθετήθηκε στη γραμμή του Αργοσαρωνικού, με συνηθέστερους προορισμούς του την Αίγινα, τα Μέθανα, τον Πόρο, την Ύδρα, την Ερμιόνη και τις Σπέτσες. Μεταξύ των μη τακτικών προορισμών του ήταν το Λεωνίδιο, η Μονεμβασιά, η Επίδαυρος, το Ναύπλιο και η Σαλαμίνα, μέχρι τον παροπλισμό του το 1974.
Στα 25 περίπου χρόνια των ταξιδιών του στα ελληνικά νερά φιλοξένησε εκδηλώσεις, ημερήσιες και νυχτερινές κρουαζιέρες και εμφανίστηκε σε πλήθος κινηματογραφικών ταινιών. Έχοντας παραμείνει παροπλισμένο για περισσότερο από μία τριακονταετία, το 2007, λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη του, άρχισε να αποκτά νέα ζωή. Η οικογένεια του Γιάννη Λάτση αποφάσισε τη μετατροπή του σε μουσειακό χώρο που αφηγείται την ιστορία του σκάφους, το χρονικό της μετασκευής του αλλά και την πορεία του πλοιοκτήτη του στο χώρο των επιχειρήσεων με φόντο σημαντικά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά γεγονότα του 20ού αιώνα στον ελληνικό και διεθνή στίβο.
Ο ελλιμενισμός στην Πλάκα Λεωνιδίου πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας στο γενικότερο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων και σε συνέχεια των εκδηλώσεων για την ετήσια Γιορτή της Μελιτζάνας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Αυγούστου 2015. Για το ωράριο επισκέψεων και για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.neraida.org. Για περισσότερες πληροφορίες για τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας, επισκεφθείτε το επίσημο site του Δήμου www.notiakynouria.gov.gr

1 σχόλιο:

  1. Καλό θα είναι να ανατρέξουμε στο παρελθόν αναζητώντας την πραγματική ιστορία του πλοίου για να κατανοήσουμε και να διδαχθούμε αξίες που έχουν χαθεί με το πέρασμα του χρόνου. Είκοσι χιλιάδες τόννοι σταφίδα αξίας πολλών εκατομμυρίων εκλάπησαν από τις αποθήκες των αγροτικών συνεταιρισμών Πελοποννήσου την εποχή του Β Παγκοσμίου Πολέμου για να δοθούν δήθεν στο στρατό . Οι σταφίδες όμως πουλήθηκαν από τους Ιταλούς σε συνεργασία με τον μετέπειτα πλοιοκτήτη του πλοίου και με τα χρήματα από το μερίδιό του εξαγόρασε το πλοίο σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία του ελληνικού κράτους . Για την πράξη του αυτή βέβαια πέρασε από δικαστήριο και αθωώθηκε. Άλλωστε την εποχή εκείνη κανένας Έλληνας δεν καταδικάστηκε κατά περίεργο τρόπο για δωσιλογισμό. Δεν ισχυρίζομαι ότι κακώς αθωώθηκε αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένα φτωχόπαιδο της εποχής εκείνης βρήκε στο δρόμο σαράντα χιλιάδες χρυσές λέρες και εξαγόραζε πλοία. Ο καθένας μας ας αισθάνεται υπερήφανος για οποιοδήποτε σκαρί που ταξίδεψε κάποια παγκόσμιας φήμης ηθοποιός της εποχής εκείνης η ι ίδιος προσωπικά δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να επιβραβεύουμε πράξεις που μάτωσαν την κοινωνία μας την εποχή του πολέμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή