Τσακώνικο Συνέδριο με Τούρκο Σύνεδρο !!


Απίστευτο και όμως αληθινό !
Κατάπληξη και οργή μας δημιούργησε το γεγονός, όταν διαβάσαμε
το πρόγραμμα του Τσακώνικου Συνεδρίου που γίνεται στο Λεωνίδιο Κυνουρίας από τις 9 έως 11 Σεπτεμβρίου και διαπιστώσαμε ότι
ένας από τους Σύνεδρους είναι Τούρκος και τον λένε..... Ιμπραήμ.
Το όνομά του, αυτόματα μας έφερε στο μυαλό, τον γνωστό από την Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, τον αφανιστή
Ιμπραήμ ο οποίος πυρπόλησε το 1826 και εξαφάνισε την παλιά Πρωτεύουσα της Τσακωνιάς τον Πραστό, ( και όχι μόνο) τον οποίο οι τότε κάτοικοι αναγκαστικά τον εγκατέλειψαν και έκτοτε ίδρυσαν το Σημερινό Λεωνίδιο, όπου γίνεται και το έν λόγω Συνέδριο με καλεσμένο σήμερα έναν ......Ιμπραήμ, για να μιλήσει !
Για ποιό πράγμα;
Έχοντας υπ'όψιν την ραγιάδικη συμπεριφορά όλων των Ελληνικών (;) Κυβερνήσεων από το 1974 μέχρι σήμερα, την μετά μανίας προωθούμενης "Ελληνοτουρκικής φιλίας", τα βραβεία Ιπεκσί, τις κουμπαριές Ερντογάν-Καραμάν αλή, τα ζεϊμπέκικα του Γιωργάκη-Τζεμ, τις αγκαλιές και τα τραγούδια Κοντζιά- Τσαβούσογλου και τις ατελείωτες δουλικές συμπεριφορές τους, υποψιαζόμαστε ότι είναι πολύ πιθανόν να κλήθηκε να μιλήσει στους σημερινούς Τσάκωνες, για το πόσο "αρμονικά" ζούσαν οι πρόγονοί τους το καιρό της Τουρκοκρατίας με τους κατακτητές προγόνους του.
Το εξοργηστικότερο από όλα είναι, ότι η τρίτη ημέρα του Συνεδρίου (11/9/2016), θα πραγματοποιηθεί στον Πραστό και συγκεκριμένα μέσα στον χώρο της πυρπολημένης κατά το 1826, από τον τότε Ιμπραήμ, εκκλησία της Παναγίας, η οποία σήμερα είναι χωρίς σκεπή.
Έχουν μείνει μόνο οι τέσσερις τοίχοι της , που στέκουν ακόμη όρθιοι, μάρτυρες της βαρβαρότητας της μογγολικής φυλής, η οποία απ'όπου πέρασε, άφησε μόνο νεκρούς και χαλάσματα.
Αν κάποιος μας έλεγε, ότι ο καλεσμένος στο προσεχές
Τσακώνικο Συνέδριο Ιμπραήμ, είναι τρισέγγονο του Ιμπραήμ του πυρπολητή και αφανιστή της Τσακωνιάς, δεν θα μας έκανε καμία εντύπωση.
Οι νεοραγιάδες της σήμερον είναι ικανοί για ....όλα.
Είναι ικανοί ακόμη (ιδιαίτερα όταν πρόκειται να τα οικονομήσουν), να πουλήσουν σε κάποιους το σκοινί, με το οποίο αυτοί θα τους......κρεμάσουν !
Αν οι κάτοικοι της σημερινής Τσακωνιάς θεωρούν, ότι το να υποδεχθούν καί να φιλοξενήσουν έναν Τούρκο (ονόματι μάλιστα και Ιμπραήμ) στον Πραστό και στο Λεωνίδιο και να γίνουν μάλιστα και ακροατήριό του, είναι κάτι το φυσιολογικό, και δεν προσβάλει την ιερή μνήμη των προγόνων τους, ας τον υποδεχθούν καταλλήλως και ας τον ......χειροκροτήσουν.
Γνώμη μας είναι, ότι όλοι οι Τσάκωνες σαν ένας άνθρωπος, πρέπει από τη μιά να δηλώσουν ρητά και κατηγορηματικά, ότι ο έν λόγω Τούρκος είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο στην Περιοχή και από την άλλη να καταγγείλουν την δουλικότητα και τον ραγιαδισμό, αυτών που είχαν την φαενή ιδέα, να τον καλέσουν στα ιερά και αιματοβαμμένα από το Τούρκικο μαχαίρι, χώματα της Τσακωνιάς.

Νικόλαος Η. Σκαντζός

2 σχόλια: