Η διαδικασία των εκλογών στα μάτια ενός νέου.


Στην Ελλάδα του 2019, παρατηρώντας τις αρχές και τις αξίες των προγόνων μας να καταρρέουν η μια μετά την άλλη, νιώθω ντροπή. Πόσο μάλλον για εκείνες που ο ίδιος ο λαός μας έγραψε στην ιστορία της ανθρωπότητας με χρυσά γράμματα. Θα αναφερθώ επιλεκτικά στη Δημοκρατία και στο <<ευ αγωνιζεσθαι>>. Αναρωτηθήκατε ποτέ για τη σημασία αυτών των τόσο αυτονόητων για εμάς εννοιών;
Δημοκρατία ονομάζεται το πολίτευμα κατά το οποίο η εξουσία ασκείται από το λαό και προς όφελος του. Ελπίζω να σας βρίσκω σύμφωνους ως εδώ όμως επιτρέψτε μου να μην περιορίζομαι σε αυτό τον ορισμό. Διότι Δημοκρατία είναι το ανώτατο στάδιο του πολιτισμού στο οποίο οι πολίτες σέβονται ο ένας τον άλλο, διεκδικούν, προστατεύουν τα δικαιώματα τους και αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα τις υποχρεώσεις τους με γνώμονα το κοινό καλό.
<<Ευ Αγωνίζεσθαι >> σημαίνει να συμμετέχεις δίκαια, καθαρά, με σεβασμό στους αντιπάλους, στη διαδικασία με τους κανόνες της αλλά και στο περιβάλλον.
Όπως προκύπτει από όσα προανέφερα ο κιτρινισμός, η προπαγάνδα, οι προσβολές, οι δωροδοκίες, τα ψέματα, και η ιδιοτελής έλλειψη σταθερότητας δεν συνάδουν με τις αρχές της Δημοκρατίας ούτε υπάγονται στα πλαίσια του ανταγωνισμού. Παρ’ όλα αυτά, ταυτίζονται με την έννοια της γνωστής σε όλους μας προεκλογικής εκστρατείας.
Είμαι 19 χρονών, γι’ αυτό και καλούμαι για πρώτη φορά να εκφράσω τη γνώμη μου μέσω της διαδικασίας των εκλογών. Μια αρκετά σημαντική εμπειρία για κάθε νέο, καθώς η συμμετοχή στα κοινά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενηλικίωσης μας και της ανάληψης των κοινωνικών μας ευθυνών. Δυστυχώς, η ομορφιά αυτή χάνεται μπροστά στη σκληρή αντιδημοκρατική πραγματικότητα της εποχής μας.
Κατά την προεκλογική περίοδο, παύεις να υπάρχεις σαν ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Οι πολιτικές σου πεποιθήσεις σε στιγματίζουν και καταλήγεις να γίνεσαι ένα με τους ομοϊδεάτες σου. Οι λέξεις, οι πράξεις και οι συναναστροφές σου κρίνονται διαρκώς και διαμορφώνουν το <<Που ανήκεις >>.
Μια ψήφος δεν είναι ένδειξη αγάπης, συμπάθειας κλπ αλλά η γνώμη μας και συγχρόνως κομμάτι του εαυτού μας. Για αυτό το λόγο δεν χαρίζεται και δεν αγοράζεται πάρα μόνο κερδίζεται, γεγονός που αδυνατούν να κατανοήσουν πολλοί -υποψήφιοι και μη- ζητιανεύοντας υποστήριξη λόγω οικειότητας, υποσχέσεων, υποτιθέμενων υποχρεώσεων, προσπαθώντας να ανελιχθούν στην εξουσία με κάθε είδους αθέμιτο μέσο. Το μόνο που πετυχαίνουν όμως είναι να στηλιτεύουν την εκλογική διαδικασία και να καταπατούν την αρχή της πλειοψηφίας.
Ένας νέος προκειμένου να αποφασίσει και πρώτου πράξει τα δέοντα προσπαθεί ως οφείλει να ενημερωθεί πλήρως. Τότε έρχεται αντιμέτωπος και πάλι με τους αδίστακτους υποψήφιους, οι οποίοι διοχετεύουν όλη τους την ενέργεια σε προσβολές και κατηγορίες εις βάρος των αντιπάλων τους πάρα σε ουσιαστικές πράξεις με στόχο το κοινό καλό. Με αυτό το τρόπο προκαλούν μάλιστα τον φανατισμό των ψηφοφόρων τους και κατ’ επέκταση τον κοινωνικό διχασμό.
Ακόμη πιο απογοητευτικό αποτελεί το γεγονός πως όλα όσα περιγράφονται στις παραπάνω γραμμές διαδραματίζονται στις Δημοτικές εκλογές μιας μικρής κωμόπολης και οι πρωταγωνιστές είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας.
Κλείνοντας , θα ήθελα να επισημάνω πως προσωπικά αγαπώ τον τόπο μου και θα τον αγαπώ με οποιαδήποτε παράταξη στην εξουσία, καθώς οι επιτυχημένες κοινωνίες δεν είναι της αριστεράς ούτε της δεξιάς. Οι επιτυχημένες κοινωνίες είναι οι ενωμένες κοινωνίες και η αγάπη για τον τόπο μας εκφράζεται με ή χωρίς εξουσία.
<<Η ευτυχία μας εξαρτάται από εμας τους ίδιους >>, Αριστοτέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου