Έξωση της δασκάλας από το οίκημα του Δημοτικού Σχολείου Πελετών.


Θέμα: Έξωση της δασκάλας κας. Κωνσταντίνας Καθαροπούλου από το οίκημα του Δημοτικού Σχολείου Πελετών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Απανταχού Πελετιωτών «Οι Άγιοι Απόστολοι» πληροφορήθηκε με μεγάλη λύπη του την απόφαση έξωσης της δασκάλας κας. Κωνσταντίνας Καθαροπούλου από το οίκημα του Δημοτικού Σχολείου Πελετών, έπειτα από αίτηση που υποβλήθηκε.
Με ευδιάκριτα σε όλους μας τα ελλείμματα στον τομέα της δημόσιας παιδείας, με τα χιλιάδες οργανικά κενά στις πρωτοβάθμιες αλλά και δευτεροβάθμιες διευθύνσεις εκπαίδευσης, τα οποία παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων, το γεγονός πως το Δημοτικό Σχολείο Πελετών διαθέτει τη δική του δασκάλα, αποτελεί ευτύχημα. Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που η συγκεκριμένη δασκάλα έχει να επιδείξει ένα άξιο λόγου και επαίνου έργο. Το χαρακτηρισμένο από την επίσημη πολιτεία Δημοτικό Σχολείο Πελετών, ως δυσπρόσιτο, προσφέρει διπλάσια μόρια στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε αυτό, εξαιτίας της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της περιοχής στην οποία βρίσκεται καλύπτοντας τις εκπαιδευτικές ανάγκες όχι μόνο της Κοινότητας Πελετών, αλλά και των παρακείμενων σε αυτήν χωριών. Ως εκ τούτου, χρέος όλων μας, κρατικών και ιδιωτικών φορέων καθώς και των απλών πολιτών, είναι να βοηθήσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του Σχολείου και να συνδράμουμε στην προσπάθεια των πέντε μαθητών που φοιτούν σε αυτό διατηρώντας το πνεύμα της μάθησης στο χωριό μας.
Σε καμία περίπτωση προσωπικές διαφορές και αντεγκλήσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε βάρος ενός εκ των κυριότερων φορέων πνευματικής ανύψωσης των νέων της χώρας, του δημόσιου σχολείου. Το συμφέρον του τόπου δεν επιτάσσει τη στείρα εφαρμογή αυστηρών διατάξεων του νόμου, αλλά την προσπάθεια και την καλή θέληση όλων μας να βρεθεί μία αμοιβαία κοινώς αποδεκτή λύση.
Με το σκεπτικό αυτό άλλωστε οικοδομήθηκε το Δημοτικό Σχολείο Πελετών, σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου. Την αδυναμία της επίσημης τότε πολιτείας κάλυψε ο πατριωτισμός, η θέληση και το μεράκι των απόδημων Πελετιωτών αλλά και των κατοίκων να μορφωθούν τα παιδιά τους αποκτώντας πρόσβαση στη γνώση.
Το οίκημα που εφάπτεται του Δημοτικού Σχολείου κατασκευάστηκε εξαρχής για να στεγαστούν και να διευκολυνθούν οι εκάστοτε δάσκαλοι των Πελετών. Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα από την έκθεση που συνέταξε ο αξιομνημόνευτος Επιθεωρητής Δημοτικών Σχολείων Μαντινείας και Κυνουρίας Κοσμάς Μιχαηλίδης και δημοσιεύτηκε στο φύλλο 9 στην Εφημερίδα «Κυνουρία» στις 15/3/1928, ένα χρόνο μόλις μετά από την οικοδόμηση του Δημοτικού Σχολείου Πελετών. Στο εν λόγω, λοιπόν, απόσπασμα διαβάζουμε τα εξής:
«[...] Μετέβημεν εις Πελετά, ίνα ενεργήσωμεν τα δέοντα εκ του σύνεγγυς. Εύρομεν εν απλούν σχέδιον διδακτηρίου – άνευ σχεδιαγράμματος προσανατολισμού κ.λ.π. ούτε όμως καί το γήπεδον ήτο έτοιμον. Ο εκ Πουλήθρων καταγόμενος κ. Δημήτριος Ι. Κολιόπουλος προσεφέρθη να δωρήση δύο στρέμματα εκ των εν Πελετοίς κτημάτων του, εξετάσαμεν την περιοχήν και εξελέξαμεν χώρον δύο στρεμμάτων – όσον μας εδώρει ο κ. Κολιόπουλος. Συνεπληρώσαμεν το σχέδιον προσθέσαντες εις αυτό και κατοικίαν Διδασκάλων. (3 δωμάτια και αποθήκη) – Ζήτημα ζωτικότατον, το της κατοικίας, δια τους διδασκάλους των αποκέντρων εκείνων μερών της ορεινής Κυνουρίας! Εκανονίσαμεν τον προσανατολισμόν και εχαράξαμεν αμέσως τα θέμελια. [...]».
Όπως συνάγεται εκ των ανωτέρω, στον περιβάλλοντα χώρο του Δημοτικού Σχολείου ανοικοδομήθηκε η οικία των δασκάλων για να διευκολυνθεί η διαμονή τους και συνάμα η απρόσκοπτη λειτουργία του εκπαιδευτικού τους έργου. Πιστοί στο πνεύμα των προγόνων μας, λοιπόν, αιτούμαστε τη δωρεάν παραμονή της δασκάλας του χωριού μας, όπως συνέβαινε καθ' όλη τη διάρκεια της ενενηντάχρονης λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου Πελετών.
Κλείνοντας, εκφράζουμε την πίστη και τη πεποίθησή μας ότι θα δοθεί λύση στο ανακυφθέν πρόβλημα, ούτως ώστε η κα. Κωνσταντίνα Καθαροπούλου να συνεχίσει να διαμένει στο οίκημα που κατασκευάστηκε για να χρησιμοποιείται ως κατοικία των δασκάλων του Δημοτικού Σχολείου Πελετών. Ο Σύλλογος Απανταχού Πελετιωτών «Οι Άγιοι Απόστολοι» θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τους μαθητές και τη δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Πελετών, ενώ παράλληλα κοινοποιεί την πρόθεσή του στους επίσημους φορείς να συνδράμει για την επίλυση του εν λόγω ζητήματος.
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Σύλλογο τηλεφωνικά: 690 9873838
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Με εκτίμηση,
Εκ μέρους του Συλλόγου
                                                           Γεώργιος - Κωνσταντίνος Πήλιουρας
                                                                            Πρόεδρος ΔΣ

12 σχόλια:

  1. Ποιανού είναι η απόφαση? οι δημοι δεν εχουν την ευθύνη? να την πάρει ο δήμαρχος και να τελειώσει το θεμα. εκτος αν ειναι αποφαση του δημαρχου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η του πρώην αντιδημάρχου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΚΟΛΠΟ. ΕΙΜΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ. ΨΗΦΙΖΩ ΕΞΥΠΝΑ.ΜΕΝΩ ΤΖΑΜΠΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΚΙΝΗΤΟ. ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ .....ΝΟΙΚΙ, ΔΕΗ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ.
      ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΝΙΔΑ ΒΡΕΓΜΕΝΗ

      Διαγραφή
  3. ποιο ωραιο το κολπο του Δημου-κρατους.
    κλεινουμε τα σχολεια οπου υπαρχουν, διωχνουμε τους δασκαλους απο τα χωρια, να μην μαθουν τα παιδια γραμματα στον τοπο τους.
    σε λιγο και τις εκκλισιες,
    απο το 1930 περιπου που το εφτιααν ηταν για να μενει ο δασκαλος-α. οπως στο σχολειο πραγματευτης, μελανων, κοσμα, βασκινας (α βασκινα ειναι για να μενει ο νταλματσος και να πληρωνουμε εμεις και τις ζημιες απο την φωτια που το εβαλε εκτος απο τα ρευματα κλπ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο πρωην αντιδήμαρχος που παραιτήθηκε και από ότι μαθαίνω αυτός έκανε την καταγγελία γιατί δε μιλάει, ήπιε το αμίλητο νερό; Κλασσική περίπτωση σύριζα, κακαρίζουμε σαν τις κότες και όταν έρθουν τα δύσκολα κάνουμε τις πάπιες. Προσέχτε μερικά πτηνά πως κυκλοφορείτε γιατί η κυνηγετική περίοδος είναι σε εξέλιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια μικρή διόρθωση: Ο πρώην αντιδήμαρχος που διαγράφηκε (όχι παραιτήθηκε)....

      Διαγραφή
    2. Διορθώνω το σχόλιό μου. Αυτός που αρέσκεται να παραιτείται αφού πρώτα έχει πείσει τους πάντες ότι είναι ανίκανος από κάθε καθήκον και συννενόηση, οπότε ναί μετά την απαλλαγή από τα καθήκοντά του από το δήμαρχο τράβηξε και μια παραίτηση (http://leonidiopress.blogspot.gr/2015/11/blog-post_64.html) για να γίνει ήρωας και κατόπιν αφού δεν προσήλθε και στην συνέλευση του συνδυασμού, μιας και θεωρεί εαυτόν ξένο σώμα, οι της πυξίδας τον διεγράψαν. Αυτός δεν έχει μιλήσει ακόμα. Περιμένει να μιλήσει προεκλογικά με το νέο συνδυασμό που θα κατέβει;

      Διαγραφή
  5. Νεα ερμηνια της λεξης Ανικανος : αυτος που επι των ημερων του οι υπαλληλοι καθαριοτητας δεν ειχαν χρονο για να καθονται απο τις 11:00 πμ στο γραφειο και να ασχολουνται με 8μηνητησες ή να γυριζουν στα καφενεια αλλα ειχαν φουλ ωραριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δωσε μας και ενα παραδειγμα ΙΚΑΝΟΥ και αποτελειωσε μας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΙΚΑΝΟΣ, αυτός που λέει κάτι και κρατάει το λόγο του. Είναι ένα πολύ απλό παράδειγμα ικανότητας. Όποιος δεν το κάνει είτε γιατί δεν μπορεί, είτε γιατί δε θέλει, βλέπετε να αποτελέσματα.

      Διαγραφή
    2. ποιος κρατησε το λογο του και την ιδια σταση φανηκε....ακομα και ποιος θελει νοικοκυρεμενα πραγματα.

      Διαγραφή
    3. Τόσα ωραία ανέκδοτα με τον Τοτό, αυτό με τον αντιδήμαρχο που κράτησε το λόγο του και θέλει νοικοκυροσύνη βρήκες να μας πείς;

      Διαγραφή